Hlavní obsah

Ředitel ZŠ v Hlučíně: Testování žáků by mělo být plošné a častější

Foto: David Neff

Ilustrační foto.

Reklama

Testování žáků ve školách by mělo být celoplošné a častější, míní ředitel Základní školy Miroslava Tyrše v Hlučíně Zdeněk Ševčík. Ministerstvo zdravotnictví ale od plošných testů ustupuje a po 15. listopadu další neplánuje.

Článek

V hlučínské škole dnes testy odhalily tři pozitivní děti, minulý týden jedno. Vinou epidemie je ve škole v karanténě jedna šestí třída. V Moravskoslezském kraji se testuje ve všech okresech vyjma Bruntálska.

Hlučínskou školu navštěvuje 219 dětí. Dnes se testovalo 133 z nich. Zbývající žáci ve škole chyběli, covid v nedávné době prodělali nebo jsou už očkovaní. Vakcínu má zhruba pět desítek tamních školáků.

„V jedné třídě jsme dnes měli záchyt tří pozitivních. Děti jsme izolovali a informovali jejich zákonné zástupce. Ti přes svého praktického lékaře musejí zajistit další testy. Podle jejich výsledků se bude pokračovat dál. Pokud budou negativní, žáci se vrátí do školy. Pokud ne, budou v karanténě,“ řekl Ševčík.

Dodal, že ve škole zatím epidemie velké komplikace nepůsobí. „Od minulého týdne máme v karanténě jednu šestou třídu. Tamní žáci byli s pozitivními v kontaktu na fotbale. Děti mají distanční výuku,“ řekl.

Podle něj je ale stávající systém preventivního testování ve školách nedostatečný. Uvítal by, kdyby se testovalo častěji a testování bylo celoplošné. „Systém, který byl nastavený v září, měl větší smysl. V této podobě mi to nepřijde dobré. Lepší by bylo testovat dvakrát týdně, více by se situace podchytila,“ míní.

Hygienici ale mají jiný názor. V pondělí 15. listopadu se budou testovat na covid-19 neočkované děti ve školách ve 23 okresech, kde dnes bylo první kolo testování. Po 15. listopadu ministerstvo zdravotnictví už pokračovat v antigenním testování žáků neplánuje. Rozhodla o tom v neděli hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Podle ministerstva zdravotnictví se i ze zahraničních zkušeností, například z Rakouska, ukazuje, že testování žáků ve školách nemá vliv na zastavení epidemie. Dnes se v Česku testovali žáci v 31 okresech, v osmi (například na Opavsku) už to bylo druhé kolo.

Podle Svrčinové chtějí v následujícím období hygienici testovat hlavně žáky, kteří mají symptomy. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) se však obává toho, že ochrana škol před covidem-19 nebude v následujících měsících dostatečná.

I podle moravskoslezského hejtmana Ivo Vondráka (ANO) jsou přitom školy v kraji největším zdrojem nákazy. Ze škol se pak nákaza následně šíří do rodiny. V některých těchto ohniscích jsou podle něj až desítky nakažených. Zatímco minulé pondělí si antigenní testy před zahájením výuky museli provést školáci na Ostravsku, Opavsku a Karvinsku, dnes se k nim přidali i školáci z Frýdecko-Místecka a Novojičínska.

Za sobotu přibylo v kraji podle dat ministerstva zdravotnictví 724 nakažených, o víkendech přírůstky bývají obvykle nižší než během pracovních dnů. Za posledních sedm dnů podle Vondráka zemřelo v kraji v souvislosti s covidem 65 lidí. Roste i počet hospitalizovaných. Hejtman o víkendu upozornil, že v kraji je na jednotkách intenzivní péče 50 pacientů v těžkém stavu, což představuje 10,3 procenta celkové kapacity JIP.

Reklama

Doporučované