Hlavní obsah

Ředitelka lékového ústavu odletěla na Kubu. Ministerstvo to povolilo, a teď zrušilo

Foto: Petr Horník / Právo / Profimedia, Profimedia.cz

Šéfka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová se musí vrátit z Karibiku domů.

Reklama

V době, kdy vláda premiéra Andreje Babiše oznamovala, že zakáže Čechům cestovat do rizikových oblastí, odlétala Irena Storová na dovolenou.

Článek

Vedení Ministerstva zdravotnictví odvolalo z dovolené ředitelku Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irenu Storovou.

Ta v pátek, kdy vláda kvůli dramatické situaci kolem epidemie koronaviru chystala pro Čechy tvrdá omezení, odletěla na Kubu. Upozornil na to deník Aktuálně.cz.

Teď se ale situace změnila. Ministerstvo, ač původně Storové dovolenou povolilo, stahuje ředitelku významné státní instituce zpět.

„Vzhledem k zásadní změně situace byla paní ředitelka z dovolené odvolána a nyní je na cestě zpět do České republiky,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí Ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Úřad, který Storová vede, přitom hraje v čase dramatizující se epidemie velmi důležitou roli.

Například v tom, aby bylo možné v Česku využívat lék remdesivir, který se nyní testuje a mohl by proti novému typu koronaviru pomoci.

Mluvčí Ministerstva zdravotnictví uvedla, že resort schválil dovolenou 17. února. „Byl velmi nízký předpoklad takto dramatického vývoje souvisejícího s rozšířením koronaviru v České republice,“ uvedla Štěpanyová.

Pohled do historie zpráv agentury ČTK říká, že právě tento den Čína oznámila 1770 obětí nového koronaviru, ve Francii krátce předtím zemřel na koronavirus první člověk v Evropě a v Nemocnici Na Bulovce bylo v karanténě pět Čechů, kteří se předtím z Číny vrátili.

Mluvčí Ministerstva zdravotnictví ujistila, že ředitelka Storová má v úřadu plnohodnotný záskok. „Její nepřítomnost absolutně nemá žádný vliv na chod lékového ústavu ani na zajištění léku v souvislosti s koronavirem, což plynule řeší odborníci SÚKL,“ uvedla. „Lékový ústav pracuje naplno a standardně plní své agendy,“ dodala.

Reklama

Doporučované