Hlavní obsah

RegioJet vyšle vlaky do Krakova i dál. Jezdit budou přes noc

Foto: Regiojet

Vlak RegioJet na Hlavním nádraží v Praze.

Reklama

Dopravní společnost Radima Jančury oznámila, že na jaře spustí pravidelné vlakové spojení Prahy s polským Krakovem.

Článek

Radim Jančura získal vše, co bylo nutné k vyslání žlutých vlaků z Prahy do Krakova a Przemyśle. Pravidelné vlakové spojení mezi českou metropolí a Polskem spustí na jaře 2021. Firma to oznámila v tiskové zprávě.

Posledním nutným krokem byl souhlas s přístupem k infrastruktuře a k přidělení tras polským Úřadem pro železniční dopravu.

RegioJet uvádí, že jeho vlak bude možné využít i k cestě na Ukrajinu, protože ve stanici Przemyśl Główny garantuje přestup na návazný spoj ukrajinského partnerského dopravce do Lvova.

Jančura firma zatím váhá s oznámením, kdy přesně spustí mezinárodní spoje, protože stejně jako všichni ostatní dopravci čeká na vývoj pandemie koronaviru a vládních opatření proti covidu-19. Ve svých úvahách má ale napsán přelom března a dubna, kdy by měl vyrazit první žlutý vlak na severovýchod.

„Vstup na polský trh byl delší dobu v našich plánech. Od jara 2021 nabídneme denně v každém směru spojení Krakova, Przemyśle a Lvova s Prahou, Olomoucí a dalšími městy v České republice,“ uvedl Jančura.

Vlakové spojení bude provozováno jako noční spoj s odjezdem z Prahy, Przemyśle a Krakova ve večerních hodinách a s ranním příjezdem do cílových stanic. Cestující budou mít možnost výběru cestování ve spacích vozech, ale i ve vozech se sedačkami.

Rozšiřování nočních spojů RegioJet přichází v době, kdy evropští železniční dopravci a také Evropská unie rozsáhle diskutují nad další vizí rozvoje nočních vlakových spojů na evropském kontinentu coby lepší a ekologičtější alternativy cestování, než jsou letecká a silniční doprava. RegioJet už v současnosti ročně svými nočními vlaky přepraví přibližně čtvrt milionu cestujících.

Jančura hodlá v roce 2021 výrazně investovat také do rozšiřování vozového parku. K 50 železničním vozům, které firma letos pořídila, přibude v roce 2021 dalších nejméně 70 vagonů. To bude znamenat další nárůst vozového parku až o více než jednu třetinu na 300 vozů pro denní a noční dálkové spoje.

Kromě nového nočního spojení do Polska otevře RegioJet v letní sezóně opět také noční vlakové spojení z ČR a SR do Chorvatska.

Reklama

Doporučované