Hlavní obsah
Online

Regiony demonstrovaly za nezávislou justici a proti Babišovi

Demonstrace sledovali i redaktoři Seznamu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Již sedmý týden v řadě se v České republice demonstruje za nezávislou justici a proti střetu zájmů premiéra Andreje Babiše. Po minulém týdnu, kdy se na Václavském náměstí sešlo přes sto tisíc lidí, se protesty přesunují opět do regionů.

Článek

Tisíce lidí dnes znovu demonstrovaly na různých místech ČR proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a ministryni spravedlnosti Marii Benešové, kterou vnímají jako ohrožení nezávislosti justice. Účast byla na řadě míst vyšší než před dvěma týdny. Na šest tisíc lidí se sešlo v centru Brna, 2000 lidí bylo podle pořadatelů v Plzni, stovky demonstrantů dorazily na českobudějovické, pardubické, olomoucké nebo královéhradecké náměstí. Protesty se konaly ve více než třech stech obcí a měst. Další demonstraci svolali organizátoři z iniciativy Milion chvilek pro demokracii 23. června na pražskou Letnou.

Brno

V Brně se demonstrace poprvé konala na centrálním náměstí Svobody. V davu bylo mnoho transparentů namířených proti Babišovi, například nápisy „Brno, Praha celá zem, Stbáka vyženem“ nebo „ANO, lžu a kradu, Babiš“ nebo „STBáky a lháře zavřít do žaláře“. Na pódiu vystoupili třeba herci z Divadla Bolka Polívky. Řekli, že právo lze vždy ohnout podle toho, kdo víc zaplatí.

Plzeň

V Plzni mluvili podobně jako minule hlavně studenti, ekologové, umělci a občanští aktivisti, kteří apelovali hlavně na slušnost a boj proti lži. Náměstí skandovalo: „Máme toho dost!“, „Hanba!“ a Demisi!„. "Dnes chceme hlavně motivovat lidi k účasti na největší demonstraci za posledních 30 let na Letné, kde je plánována ještě větší účast než na poslední demonstraci na Václavském náměstí,“ řekla ČTK spolupořadatelka pardubické demonstrace a městská zastupitelka Ivana Böhmová (Piráti).

České Budějovice

V Českých Budějovicích vystoupili třeba ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek nebo českobudějovický zastupitel za Piráty Jan Piskač. V Karlových Varech se odpoledne sešlo asi 250 lidí. Účast na demonstracích se v tomto městě podle zpravodaje ČTK na místě zjevně při každé další zvyšuje. Transparenty si utahovaly i z nedávného Babišova výroku z výroční schůze Česko-německé obchodní a průmyslové komory, kde při projevu o ekologii a zemědělství prohlásil, že v Česku „chceme zase motýle“. Na sokolovském Starém náměstí se sešlo asi 150 protestujících. S proslovy proti vládě a premiérovi vystoupili tentokrát i lidé z davu. Poprvé se podařilo uspořádat protestní akci také v Lokti, na náměstí tam dorazily asi čtyři desítky lidí.

Po sedmé v řadě lidé demonstrují za nezávislou justici a proti preméru Babišovi, tentokrát v regionech.Video: ČTK

Hradec Králové

Lidé demonstrovali také v centru Hradce Králové, v Královéhradeckém kraji byly demonstrace také v Jičíně, Hořicích, Nové Pace, Lázních Bělohrad nebo v Náchodě.

Ostrava

Několik stovek lidí se sešlo v Ostravě. Liják, který se během akce spustil a zapříčinil několikaminutový výpadek zvuku, je nerozehnal. Lidé měli transparenty jako „To radši Baroš ve Spartě než Babiš ve vládě“, „Nová česká mafie Miloš – Andrej – Marie“ nebo „Už nás nebabiš“. I tady organizátoři rozdávali letáky a zvali na 23. června do Prahy, kam bude z Ostravy vypraven zvláštní autobus.

Jihlava

Na Masarykově náměstí v Jihlavě demonstrovalo za odstoupení premiéra podle odhadu ČTK až pět stovek lidí, víc než při posledním dosavadním protestu 28. května. Demonstrující zaplnili prostor mezi morovým sloupem a obchodním centrem. V davu byly české vlajky i transparenty. Jeden z nich hlásal: „Jihlavě to není jedno, přijedeme na Letnou“. Podstatně vyšší účast než před dvěma týdny byla i v Olomouci.

Liberec

Stovky lidí zpola zaplnily náměstí před radnicí v Liberci. Nad jejich hlavami se objevila hesla jako „Marie, Andreji, lidi vás tu nechtějí“, „Kdo nemá dvě promile, chce demisi, ne motýle“, „Svobodu a demokracii ti neprodáme Bureši“, „Babiš vážně škodí Vám i lidem ve Vašem okolí“.Demonstrace se po republice i v Praze konají od konce dubna. Jejich účastníci chtějí odstoupení Benešové, jejíž nedávné jmenování ministryní spravedlnosti vidí jako ohrožení nezávislé justice, která vyšetřuje takzvanou kauzu Čapí hnízdo – údajný dotační podvod týkající se premiéra.Posledního protestu minulé úterý v Praze se podle pořadatelů zúčastnilo podle některých odhadů až 120 000 lidí.

Mapa míst, plánovaných protestů.

  • Místopředsedkyně Senátu PČR Miluše Horská komentuje dnešní demonstraci v Pardubicích

  • Prezidentova mluvčího podepsali pod petici, sám zveřejnil potvrzovací odkaz

    Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček na svém facebookovém účtu napsal, že byl podvodně podepsán pod petici proti Andreji Babišovi spolku Milion chvilek. Své tvrzení doložil příspěvky se screenshoty automaticky generovaných e-mailů, které mu přišly, zřejmě na jeho veřejně dohledatelný pracovní e-mail.

    V prvním příspěvku ovšem nezakryl potvrzovací odkaz podpisu petice, a kdokoliv ho tak mohl opsat do svého prohlížeče a mluvčího pod petici skutečně podepsat. Ovčáček následně napsal, že podvod byl dokonán. Screenshoty facebookových příspěvků Jiřího Ovčáčka už kolují sociálními sítěmi.

    Foto: Repro, Facebook Jiřího Ovčáčka

    Email s potvrzovacím odkazem.

    Foto: Repro, Facebook Jiřího Ovčáčka

    „Podvod dokonán.“

  • V Plzni se sešli studenti, umělci i ekologové, demonstrantů bylo až 2 tisíce

    Na centrálním náměstí v Plzni dnes vpodvečer opět demonstrovali lidé všech věkových kategorií za demisi ministryně spravedlnosti Marie Benešové a odstoupení premiéra Andreje Babiše (ANO). Podle organizátorů bylo účastníků dnešního plzeňského protestu až 2000. Organizátoři z pódia také několikrát opakovali, že počty účastníků každé další demonstrace rostou. Mnoho lidí mělo kromě transparentů podporujících demisi politiků také české vlajky a trikolóry i vlajky EU.

    Z pódia hovořilo více než deset lidí, podobně jako minule hlavně studenti, ekologové, umělci a občanští aktivisti, kteří apelovali hlavně na slušnost a boj proti lži. Náměstí skandovalo: „Máme toho dost!“, „Hanba!“ a Demisi!".

    Demonstrující protestují proti údajnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše a proti ministryni spravedlnosti Marii Benešové, neboť se obávají, že má zamezit dalšímu Babišovu trestnímu stíhání v takzvané kauze Čapí hnízdo.

  • Kde se dnes v Královéhradeckém kraji protestovalo

    Foto: Ludmila Bretová

    V Jičíně protestovalo asi 300 lidí (foto Ludmila Bretová).

    V Královéhradeckém kraji se dnes konaly protesty také v Jičíně, Hořicích, Nové Pace, Lázních Bělohrad nebo v Náchodě. Podle odhadů policie přišlo v Jičíně 300 lidí, v Hořicích 140, v Nové Pace 70 a Lázních Bělohrad okolo pěti desítek. „Všude byl klid bez narušení veřejného pořádku,“ sdělila ČTK SMS zprávou v 19:44 mluvčí krajské policie Ježková. Organizátoři protestu v Náchodě uvedli, že přišlo na demonstraci zhruba 140 lidí.

  • Olomoucí prošel pochod

    V Olomouci byla dnes účast na demonstraci podstatně vyšší než před dvěma týdny. V letních teplotách dnes dorazilo na Horní náměstí několik set lidí. Někteří se zapojili i do pochodu městem, který vyšel z Žižkova náměstí od sochy TGM. Cestou jeho zástupci oslovovali veřejnost a rozdávali letáky s pozvánkou na 23. června. Vystoupil například bývalý olomoucký rektor Josef Jařab. Setkání uzavřeli lidé společným zpěvem hymny. Před odchodem si zapůjčenými křídami obkreslili na dlažbu obrysy svých chodidel.

  • Odhady počtu protestujících v Hradci Králové se liší

    Protest v Hradci Králové (foto Boris Soukeník).

    „Odhaduji tak 1400 (lidí), celé náměstí od Masaryka je plné,“ sdělila ČTK SMS zprávou v 19:11 Radka Hübnerová z pořadatelského týmu. Podle ní se koná podobná demonstrace v Hradci Králové počtvrté. Demonstraci pořádá iniciativa Milion chvilek pro demokracii.

    Mluvčí krajské policie Ivana Ježková ČTK v 19:30 řekla, že podle odhadů přišlo na Masarykovo náměstí okolo 450 lidí.

  • I v Pardubicích se sešlo lidí víc než před dvěma týdny

    Na demonstraci za demisi ministryně spravedlnosti Marie Benešové a odchod premiéra Andreje Babiše (ANO) se v Pardubicích sešly stovky lidí, účast byla početnější než před dvěma týdny, kdy pršelo.

    „Dnes chceme hlavně motivovat lidi k účasti na největší demonstraci za posledních 30 let na Letné, kde je plánována ještě větší účast než na poslední demonstraci na Václavském náměstí,“ řekla ČTK spolupořadatelka pardubické demonstrace a městská zastupitelka Ivana Böhmová (Piráti). Demonstrace na pražské Letné se plánuje na 23. června.

    Iniciativu, kterou pořádá Milion chvilek pro demokracii, v krajském městě podpořili svým vystoupením herec Východočeského divadla Ladislav Špiner, chartistka Jarmila Stibicová nebo pardubická kapela Marien.

    „Babiš o morálce a slušnosti neví vůbec nic, jinak by se chytil za nos a odstoupil,“ řekl Špiner, který na demonstraci vystoupil i minule.

  • „Nestupňují se jen naše požadavky, hlavně se stupňují ty politické kauzy,” říká brněnský organizátor protestů Ondřej Zeman

    Více v rozhovoru ve Večerních zprávách.

  • Na Masarykově náměstí v Jihlavě zaplnili demonstranti prostor mezi morovým sloupem a obchodním centrem

    Na Masarykově náměstí v Jihlavě demonstrovalo za odstoupení premiéra podle odhadu ČTK až pět stovek lidí, víc než 28. května. Demonstrující zaplnili prostor mezi morovým sloupem a obchodním centrem. V davu byly české vlajky i transparenty. Jeden z nich hlásal: „Jihlavě to není jedno, přijedeme na Letnou.”

    Princip svěřenských fondů, do kterých premiér kvůli zákonu o střetu zájmů vložil akcie svého holdingu Agrofert, se z pódia snažila vysvětlit jihlavská advokátka Eva Decroix. Četlo se i z rozborů advokátky Anny Dolejské, zda je Babiš jako veřejný činitel ve střetu zájmů.

  • Na Televizi Seznam chystáme od 19:25 speciální vysílání Večerních zpráv

  • „Kdo chce víc, nemá nic,“ demonstrovat se začalo i ve Zlíně

    Na zlínském náměstí Míru se dnes sešlo zhruba 400 lidí. Někteří měli vlajky, řada držela rozličné transparenty. Hlavní transparent na pódiu byl: „Demisi vlády zlodějů!“ Lidé drželi také nápisy „Nejsme ovce, Bureši!“, „Stop Babišovi!“, „Kdo chce víc, nemá nic“, „Všetci kradnú, iba ja čerpám“, „Udavači StB, stydíme se za tebe“, „Bureši, Zlín si nekoupíš!“

  • V Karlových Varech už se demonstruje, přišlo asi 250 lidí

    V Karlových Varech se odpoledne sešlo asi 250 lidí. Účast na demonstracích se v tomto městě podle zpravodaje ČTK na místě zjevně při každé další zvyšuje. Kromě obvyklých transparentů vyzývajících k demisi premiéra a „konci vlády jedné straky“ si dnešní transparenty utahovaly i z nedávného Babišova výroku z výroční schůze Česko-německé obchodní a průmyslové komory, kde při projevu o ekologii a zemědělství prohlásil, že v Česku „chceme zase motýle“. Vpodvečer se protestní shromáždění očekává v Karlovarském kraji i v Sokolově.

  • Jak se demonstrovalo v třítisícovém středočeském městě Velvary

    Demonstrace ve středočeských Velvarech (Tomáš Svoboda, Vojtěch Veškrna).Video: Seznam Zprávy

  • „Máme toho dost.“ Natáčeli jsme s tvářemi protestů proti premiérovi Babišovi

    Natáčeli jsme s tvářemi protestů proti premiérovi Babišovi (Tomáš Svoboda, Vojtěch Veškrna).Video: Seznam Zprávy

Reklama

Hlavní zprávy