Hlavní obsah

Muzeum v Semilech hledá dosud neznámé obrazy Komárka, Němce a Feikla

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Muzeum v Semilech pátrá po dosud neznámých obrazech Vladimíra Komárka, Josefa Němce a Stanislava Feikla, které jsou v soukromých sbírkách. Chtělo by je veřejnosti ukázat při výstavách věnovaných těmto umělcům.

Článek

Na letošní léto chystá muzeum společnou výstavu uznávaného výtvarníka Komárka (1928 – 2002) a jeho blízkého přítele, malíře a restaurátora Němce (1922 – 2000).

„Aby byla výstava objevná a divácky atraktivní, oslovujeme soukromé sběratele a majitele běžně nevystavovaných maleb a prosíme je o jejich zapůjčení na výstavu. Je pravděpodobné, že nejen v semilském regionu existují obrazy od obou autorů, které doposud nebyly vystaveny v žádné galerii. To se týká především Vladimíra Komárka, ale i Josefa Němce, jehož výtvarné začátky spadají do Semil a okolí, kde žil a působil,“ uvedl ředitel muzea Miroslav Šnaiberk.

Výstavu dnes již poněkud zapomenutého malíře Stanislava Feikla, který se narodil v roce 1883 v Dolní Sytové u Semil a zemřel v roce 1933 v Praze, chystá muzeum na příští rok. „Zde nám s vytvořením výstavní kolekce pomohou muzea a galerie z celé republiky a soukromí sběratelé, na které se průběžně obracíme,“ uvedl ředitel muzea.

Obrazy podle něj maloval také Feiklův starší bratr František, který se však umělecky neprosadil a ve 33 letech spáchal sebevraždu. „Jeho obrazy jsou dnes velmi vzácné, semilské muzeum získalo nedávno jeden z nich, které na výstavě spolu s obrazy Stanislava Feikla v příštím roce vystavíme,“ dodal Šnaiberk.

Reklama

Související témata:

Doporučované