Hlavní obsah

Třešť chce do adventu rozšířit expozici betlémů

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Třešť na Jihlavsku chce do letošního adventu rozšířit expozici betlémů v Schumpeterově domě. Je v něm trvale vystavený i betlém vznikající díky Dřevořezání, jehož 20. ročník dnes v Třešti začal.

Článek

Řezbáři při Dřevořezání vytvoří pro betlém dalších několik desítek postav či domů, zatím jich má 1311. Do rozšíření expozice chce město investovat 3,5 milionu korun. K rozšíření expozice město využije místo po bývalé cukrárně.

„Její provoz tak nějak stagnoval, proto jsme se dohodli dál nehledat nového nájemníka v rámci kavárenství nebo cukrárenství. Dohodli jsme se s místními betlémáři, že jim rozšíříme expozici. Měly by tam být betlémy, které už se v Třešti nevystavují,“ řekl starosta Vladislav Hynk (KDU-ČSL). Práce na rekonstrukci podle něho začnou o letních prázdninách, dokončené by měly být v listopadu. „Doufám, že se to všechno stihne,“ řekl Hynk.

Třešť je známá svoji Betlémskou cestou, při níž mohou lidé o Vánocích betlémy obdivovat přímo v domácnostech. Nové prostory umožní instalovat i betlémy těch, kteří už se do cesty nezapojují.

Podle Evy Požárové, místostarostky města a členky Spolku přátel betlémů, který je organizátorem Dřevořezání, bude expozice řazena chronologicky od nejstarších dochovaných betlémů. Betlém, který tvoří řezbáři při setkání, bude jako nejnovější expozici uzavírat.

Letošního Dřevořezání, které je dvoudenní a doplňuje ho také kulturní program, se účastní na 40 řezbářů včetně desítky místních. V betlému, který vzniká od roku 2002, by tak mohlo přibýt minimálně 40 nových věcí. Zatím zabírá jednu místnost, stojí kolem jejich tří stěn, v budoucnu se počítá s jeho rozšířením o druhé patro. „Každý z řezbářů má za úkol vyřezat nějakou figurku, stavbu nebo zvířátko. Tu tady musí zanechat ve společném betlému,“ řekla Požárová.

Dřevořezání se 18 let konalo v centru města. Kvůli opravě silnice se ale loni přesunulo do Schumpeterova domu, v jehož sousedství má betlémářský spolek svoje zázemí. Požárová předpokládá, že už na stejném místě zůstane, protože v centru města přišel spolek o prostory v bývalé škole, kde mohl skladoval ponky a vybavení potřebné pro práci řezbářů. Škola se opravuje a čeká ji jiné využití.

Reklama

Související témata:

Doporučované