Hlavní obsah

V Oseku za téměř 130 milionů korun opravili klášterní kostel

Foto: Město Osek

Ilustrační foto.

Reklama

V Oseku opravili klášterní kostel Nanebevzetí Panny Marie, který je součástí cisterciáckého kláštera. Náklady byly téměř 130 milionů korun, větší část pokryla evropská dotace z Integrovaného regionálního operačního programu.

Článek

Oprava začala na podzim roku 2018 a skončila loni. „Opravy se dotýkaly celého kostela. Opravená je střecha, vyměnila se krytina. Je tam břidlice, která tam byla i původně. Částečně se opravil krov a opravilo se to, co bylo nutné, aby to vydrželo zase nejméně 800 let,“ přiblížil rekonstrukci správce kláštera Jindřich Koska. Podle něj jde o barokní perlu severních Čech. Obnovu má za sebou také interiér kostela. Kromě nové elektroinstalace odborníci obnovili i freskovou výzdobu, obrazy či oltáře. „Samozřejmě do toho spadá i oprava kaplí svatého Kříže a Božího Hrobu,“ doplnil Koska. Unikátem je právě zdobení kaplí, které částečně tvoří slída. Koska uvedl, že ji tehdy našli stavbaři v okolí města. Využití slídy v té době nebylo běžné.

Zřejmě nejsložitější a nejnáročnější oprava čekala na štukatéry, kteří se museli při restaurování dostat k freskám až ke stropu. „Po celou dobu opravy tady stálo lešení. Využili jsme možnosti, že práce byly rozděleny do etap a v rámci každé etapy bylo postaveno lešení a šlo se odshora dolů. Takže od kleneb a pomalinku dolů a pak se zase lešení posunulo,“ popsal správce. Štuky se vyčistily, doplnily se chybějící části a vyčistila a vyretušovala se také bohatá fresková výzdoba. „V závěru se potom dělaly boční lodě a boční oltáře,“ doplnil Koska.

Kostel, který byl v roce 1995 prohlášen národní kulturní památkou, byl před opravou podle Kosky v havarijním stavu. Z výzdob se uvolňovaly jednotlivé části, které opadávaly i během bohoslužeb. Výmalba byla oprýskaná, kostel byl ponurý a tmavý. „Po restaurování se vrátil do těch původních barokních barev,“ uvedl správce.

Památka byla kvůli opravám zavřená. Od jejího otevření se v neděli konají bohoslužby, na které dochází zhruba 25 lidí. Už brzy by se měl kostel opět zapracovat do prohlídkového okruhu, který nabízí městské infocentrum.

Kostel byl vystavěn mezi lety 1207 až 1221 jako románská trojlodní bazilika. V letech 1711 až 1720 se uskutečnila vrcholně barokní přestavba. Kostel je podle Národního památkového ústavu jednou z nejcennějších sakrálních staveb v severních Čechách.

Reklama

Související témata:

Doporučované