Hlavní obsah

Vysočina bude využívat služeb koronera na ohledání těl zemřelých

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Kraj Vysočina uzavřel smlouvu se společností 1. Koronerská s. r. o. z Trutnova, která bude od příštího roku zajišťovat prohlídky těl zemřelých mimo zdravotnická zařízení. Za jednu prohlídku kraj zaplatí 1498 korun.

Článek

Zatím by se prohlídce těl měli věnovat praktičtí lékaři, případně nemocnice. Služby takzvaného koronera využívají také další kraje.

Kraj službu poptával kvůli zkvalitnění služby, zejména zkrácení doby, po kterou nyní rodiny zemřelých či pečovatelé v domovech seniorů čekají na příjezd lékaře kvůli prohlídce. Ve výběrovém řízení byl jediný zájemce, řekl dřív hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO).

Prohlídky zemřelých v době od 17:00 do 07:00, o víkendech a svátcích zajišťuje na Vysočině pět krajem zřízených nemocnic. Každá z nich za to ročně od kraje dostává 300 tisíc korun. Služba byla částečně krytá také příspěvkem na lékařskou pohotovostní službu, který je pět milionů korun na nemocnici.

„Dnes vnímáme, že skutečně ubývá možných kapacit zejména ze strany praktických lékařů a zároveň víme, že zátěž na naše nemocnice, v současné době obzvlášť, kdy potřebujeme, aby se věnovaly jiným záležitostem, je velká,“ řekl Schrek. Kraj podle něj očekává, že v následujících čtyřech letech za služby zaplatí asi devět milionů korun.

Společnost, se kterou kraj uzavřel smlouvu na dobu neurčitou, musí službu zajišťovat nepřetržitě. K výjezdu ji vyzve operační středisko Zdravotní záchranné služby (ZZS) Kraje Vysočina. K zemřelému by měl lékař dorazit nejpozději do dvou hodiny od výzvy. Příspěvek kraje je nad rámec vlastní prohlídky a cesty na ni a zpět, což je hrazené z veřejného zdravotního pojištění.

Firma 1. Koronerská s. r. o. podle informací na svém webu poskytuje své služby od roku 2012. Působí v několika krajích včetně Jihočeského nebo Ústeckého.

Vedle nemocnic a praktických lékařů mohou prohlídku těl vykonat i záchranáři. „Praxe je taková, že lékař ZZS Kraje Vysočina provádí prohlídku těla zemřelého pouze tehdy, pokud byly u pacienta zahájeny zdravotnické úkony vedoucí k záchraně života, například resuscitace. V opačném případě, kdy tělo jeví jasné známky smrti a záchrana z důvodu neefektivnosti započata nebyla, prohlídku provádí buď praktický lékař či lékařská služba, kterou ve večerních a nočních hodinách zajišťují krajské nemocnice,“ sdělil ČTK mluvčí ZZS Petr Janáček. Pozůstalí podle něho často volají na linku 155. „V takové situaci je operátorka přesměruje k praktickému lékaři zemřelé osoby, případně na již zmíněnou lékařskou službu. Takových případů evidujeme kolem 25 měsíčně,“ řekl Janáček.

Všech úmrtí včetně úmrtí ve zdravotnických zařízeních bylo loni na Vysočině 6450, v roce 2019 v kraji zemřelo 5636 lidí.

Reklama

Doporučované