Hlavní obsah

Z ústeckých ulic zmizí odstrojené vánoční stromky, skončí v kompostárně

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V Ústí nad Labem začal svoz odstrojených vánočních stromků. Lidé je mohou odkládat k nádobám na odpad. Společnost AVE začala stromy nakládat v 6:00, pracovníci skončí zhruba v 16:00 a pokračovat budou opět v úterý.

Článek

Stromky v pondělí odvezou pracovníci z Neštěmic a Krásného Března, znovu se tam vrátí 17. ledna. Ze Severní Terasy, Dobětic, Skorotic a Božtěšic se budou odvážet 11. a 18. ledna, do centra města, Vaňova, Hostovic, Předlic a na Skřivánek dorazí svozové vozidlo 12. a 19. ledna, z Klíše, Bukova a Všebořic se budou svážet stromky 13. a 20 ledna a ze Střekova, Brné, Svádova, Olšinek, Sebuzína a Církvic 14. a 21. ledna.

„Jedeme podle řádně dohodnutého harmonogramu s magistrátem města Ústí nad Labem. Svoz bude trvat následující dva týdny,“ uvedl vedoucí logistiky AVE Petr Sochocký. Do všebořické kompostárny svezou zhruba 20 tun dřevin. Stromky ještě před zpracováním personál očistí od zbytků ozdob a háčků. „Potom probíhá nadrcení a vložení do kompostu, takže využité u nás budou,“ doplnil vedoucí.

Vysloužilé vánoční stromy by lidé neměli dávat ani do lesů pro zvěř a nevyužije je ani zoologická zahrada. Důvodem jsou právě často zapomenuté háčky, které mohou zvířatům ublížit. „Tam je i spousta chemie, která jim může uškodit,“ řekl dnes mluvčí zoologické zahrady Vít Lukáš. Dodal, že zoologická zahrada přijme stromy, které přes svátky zdobily město. Instituce je poté zpracuje, zvířata je ale rovněž z bezpečnostních důvodů v jídelníčku nenajdou.

Reklama

Doporučované