Hlavní obsah

Znojmo chce zpřístupnit kryt civilní obrany turistům v říjnu

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Návštěvníci Znojma se od října budou moci podívat do krytu civilní obrany, který město objevilo před dvěma lety, když prověřovalo možnosti vedení optického kabelu pod zemí.

Článek

Kryt je pod Masarykovým náměstím. Nejsložitější otázka, která už je vyřešená, byl přístup do něj. Původně se do něj totiž dalo dostat jen přes soukromý objekt. Proto bylo potřeba odstranit horniny tak, aby do něj bylo možné vstoupit z městského objektu. Vstup je proražený z chodby, v níž vede prohlídková trasa adrenalinového podzemí.

„Od prvního momentu jsme chtěli takto unikátně dochovaný prostor zpřístupnit lidem. Nyní budeme přizpůsobovat prohlídkový okruh tak, abychom do něj mohli vzít návštěvníky,“ řekl ředitel Znojemské Besedy František Koudela. Celý prostor je rozdělený na několik částí, a to na kryt a přilehlé chodby, nacházející se pod náměstím. Bylo v něm několik původních zařízení ze 60. let minulého století jako elektroinstalace, větrací přístroje nebo třeba sociální zařízení. „Pomocí skenování máme vypracovaný 3D model, díky kterému jsme dokázali vyhodnotit nejen nejvhodnější, ale také nejbezpečnější způsob vedení prohlídkových tras,“ uvedl místostarosta Karel Podzimek (ODS).

Kryt se tak stane jedním z unikátních prvků prohlídkových okruhů znojemského podzemí, které je jednou z největších atrakcí pro návštěvníky historického města. Turista se seznámí se všemi podobami podzemích chodeb od počátku vybudování až po moderní historii. Výklad nabídne souhrnné informace o první i druhé světové válce, o studené válce, o budování protiradiačních krytů. Prohlídkový okruh bude mít téměř 700 metrů a jeho součástí budou také exponáty, jako je protichemický oblek, plynová maska, radiometr, funkční polní telefon a další.

Reklama

Související témata:

Doporučované