Hlavní obsah

Bezzásahová plocha Boubínského pralesa by se mohla zvětšit

Foto: Pavel Hubený

Boubínský prales.

Reklama

Bezzásahová oblast šumavského Boubínského pralesa by se mohla v budoucnosti zvětšit. Vědci zjistili, že se pralesní stromy nacházejí i na jiných místech rezervace.

Článek

„Oblast, kde se nyní nesmí zasahovat, se rozkládá na ploše 140 hektarů,“ řekl Jan Dvořák, mluvčí šumavského národního parku, který rezervaci Boubínský prales spravuje.

„O kolik se případně bezzásahová plocha zvýší, zatím není jasné. Návrh ale bude součástí plánu péče o Národní přírodní rezervaci Boubínský prales, který bude zpracován pro období v letech 2025 až 2034 a schvalovat jej bude ministerstvo životního prostředí,“ uvedl Dvořák.

Rozloha Boubínské rezervace je přibližně 670 hektarů. Vědci nyní zjistili, že i v porostech, které jsou považovány za stejnověké monokultury smrku staré 100 až 140 let, se ojediněle nacházejí stromy staré 250 i 400 let, které patrně vyrůstaly v původních šumavských pralesích. „To se asi dalo očekávat. Větší překvapení bylo, že se na masivu Boubína dokonce i mimo oplocené jádro pralesa zachovaly pralesovité relikty, kde staré stromy nejsou statistickou výjimkou, ale přímo základem porostu,“ uvedl Pavel Šamonil z Výzkumného ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví.

„Opět se potvrzuje, že o šumavských lesích nevíme zdaleka všechno. Jsem přesvědčený, že spousta překvapivých zajímavostí o šumavské přírodě na nás ještě čeká, a já se těším na jejich odhalování,“ uvedl ředitel NP Šumava Pavel Hubený. Boubínský prales je třetí nejstarší přírodní rezervace v České republice. Vyhlášena byla v roce 1858. Boubínský prales tvoří kombinace buku, smrku a jedlí a je nejzachovalejším zbytkem původních rozsáhlých šumavských smíšených horských lesů.

Reklama

Doporučované