Hlavní obsah

Budějovická teplárna zdraží o osm procent. Gigajoule bude stát 691 korun

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Teplárna České Budějovice zvedne od 1. ledna příštího roku ceny o osm procent. Gigajoule (GJ) tepla bude stát po zdražení 691 korun včetně DPH.

Článek

Pro byt tak stoupnou měsíční náklady asi o 80 korun. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělili zástupci teplárny. Teplárna dodává teplo a teplou vodu do 29 000 domácností a 250 firem ve městě

„Při průměrné roční spotřebě domácnosti 21 gigajoulů na vytápění a ohřev teplé vody budou nové náklady pro byt zvýšené přibližně o osmdesát korun měsíčně včetně DPH,“ uvedl místopředseda představenstva teplárny Tomáš Kollarczyk.

Růst ceny způsobila podle městské teplárny „bezprecedentní“ situace na energetických trzích, související s evropskou energetickou krizí. Skokově podle podniku zdražily emisní povolenky, dalším faktorem je očekávaná inflace asi šest procent.

„Zažíváme jednu z nejsložitějších sezon nejen v energetice. Děláme maximum, aby naše zákazníky nezasáhlo dramatické dvouciferné procentuální zdražení, jakého jsme svědky v jiných městech. Vyžaduje to i maximální koncentraci na burzovních trzích při nákupu povolenek i prodeji vyrobené elektřiny,“ uvedl Kollarczyk. Zatímco ještě před čtyřmi lety stála emisní povolenka za vypuštění tuny oxidu uhličitého osm eur (asi 204 Kč), nyní atakuje cena 75 eur (1 920 Kč). Budějovická teplárna dělá řadu kroků, aby mohla postupně odejít od uhlí.

„Emisní povolenka tak v řádu několika let ztratí svůj vliv na hospodaření teplárny, která bude teplo a také elektřinu vyrábět z místně dostupné biomasy i komunálních odpadů a doplní ho teplo přiváděné budovaným horkovodem společnosti ČEZ z jaderné elektrárny Temelín,“ uvedl Kollarczyk. Jak dodal, jako prozíravé se ukazuje nezvyšovat závislost dodávek tepla na fosilním zemním plynu, jehož cena na burze rovněž strmě stoupá.

Horkovod z Temelína dlouhý 26 kilometrů má dva roky zpoždění. Měl začít dodávat teplo do Budějovic na přelomu loňského a letošního roku. Teplárna a ČEZ sjednaly dodatek ke smlouvě o dodávkách. Podle teplárny se povedlo odstranit negativní vliv případné budoucí vyšší inflace a ještě více zafixovat ceny. ČEZ také dodá teplárně kvalitní hnědé uhlí. „To znamená, že i před dokončením dekarbonizace by mohla být cena tepla v Českých Budějovicích stabilní,“ řekl Kollarczyk.

Distribuční síť teplárny měří 163 kilometrů, z nichž je 85 kilometrů parovodů, 33 kilometrů horkovodů a 45 kilometrů teplovodů. Jediným akcionářem teplárny je město.

Loni prodala teplárna 1 482 terajoulů (TJ) tepla, meziročně o 49 TJ méně, příčinou byla koronakrize a nižší firemní odběry. Výnosy stouply o necelé procento na 927,2 milionu Kč. Zisk po zdanění meziročně klesl o téměř 24 procent na 19,2 milionu korun. Vyplývá to z výroční zprávy.

Reklama

Doporučované