Hlavní obsah

České Budějovice mají architektonický návrh na přestavbu Senovážného náměstí

Foto: Getty Images

České Budějovice.

Reklama

České Budějovice mají návrh, jak upravit Senovážné náměstí v centru. Plánují, že obnoví mlýnský náhon, který je zakrytý betonovými deskami, postaví podzemní parkoviště a počítá se také se s novou budovou Alšovy jihočeské galerie.

Článek

Odhad nákladů bez domu pro AJG je 450 milionů korun, hotovo by mohlo být v roce 2028. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora Juraj Thoma (HOPB). „Náklady na budovu AJG jsou kolem 800 milionů korun,“ řekl ředitel galerie Aleš Seifert.

„Senovážné náměstí je sice formálně náměstím, ale v reálu tuto funkci neplní. Dominantní využití této plochy je dnes povrchové parkování. To je stav, který není do budoucna úplně vhodný, protože se jedná o místo, které je v nástupu do města České Budějovice a současně jsou kolem Senovážného náměstí velice významné veřejné budovy: (kulturní dům) Metropol, Jihočeské muzeum, komplex budov biskupského gymnázia, na druhé straně komplex budov, který souvisí s provozem České pošty,“ řekl Thoma.

Porota vybrala jako vítězný návrh projekt firmy Pavel Hnilička Architects+Planners. Cílem bylo obnovit a zpřístupnit mlýnský náhon, vytvořit prostor pro podzemní parkování a související terénní úpravu, proto vznikne velká „pobytová“ zelená plocha. Architekti také vybrali místo pro budovu AJG.

„To, co okouzlilo porotu, která celá hlasovala pro tento (vítězný) projekt, je velká zelená odpočinková plocha, situovaná do hlavní pohledové osy Jihočeského muzea. Trochu připomíná uspořádání prostoru před Eiffelovkou v Paříži,“ řekl Thoma. Projekční práce podle něj potrvají nejméně dva roky, stavět se bude v několika etapách.

Podzemní parkoviště by mělo nabídnout 200 parkovacích míst. Stavba jednoho místa stojí asi milion korun, náklady na parkoviště tak Thoma odhadl na 200 milionů. Za klad označil, že se město dohodlo s majiteli některých komerčních nemovitostí u náměstí, že by na stavbu přispěli svými penězi, čímž by se zvýšila kapacita parkoviště.

Radnice plánuje, že Senovážné náměstí předělá do roku 2028. Ve stejném roce by chtěly České Budějovice být Evropským hlavním městem kultury.

Reklama

Související témata:

Doporučované