Hlavní obsah

České Budějovice plánují výrazné rozšíření kamerového systému

Foto: Ronald Rampsch, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

České Budějovice plánují na 63 nových místech instalovat přibližně dvě stovky kamer.

Článek

Odhadované náklady na jejich nákup, instalaci a servis činí přibližně 107 milionů korun. Novinářům to dnes řekl primátor Jiří Svoboda (ANO). Město na projekt vypíše veřejnou zakázku.

Podle Svobody budou kamery prioritně sledovat dopravu. Primátor uvedl, že na základě vyhodnocení situace lze například regulovat semafory na světelných křižovatkách. „Vzhledem k tomu, že doprava v Českých Budějovicích je zásadním problémem, což všichni víme, tak se to snažíme řešit všemi dostupnými prostředky. A pro to, abychom to mohli řešit a řídit, potřebujeme informace, a to i ty vizuální, které získáme prostřednictvím kamer,“ řekl Svoboda.

Podle informací městské policie je nyní ve městě 64 kamer. Svoboda dodal, že systém lze kromě dopravy využít i na jiné záležitosti. „V případě sněhové kalamity třeba můžeme vyhodnotit, která místa ve městě jsou nejvíce zasažená. Navíc se kamery v minulosti osvědčily i při řešení přestupků nebo deliktů. Například se díky nim podařilo odhalit distribuci omamných látek,“ uvedl primátor.

Nové kamery budou z velké části na trakčním vedení. Především budou monitorovat situaci na velkých křižovatkách, jako je například na Mánesově třídě nebo Na Sadech. „Budou poskytovat poměrně podrobné informace. Například jde s jejich pomocí přečíst registrační značku na vozidle i identifikovat lidi,“ řekl českobudějovický primátor.

Dodal, že město na projekt hodlá využít dotaci z Evropské unie, která by z velké části pokryla náklady. „Kamery budou poskytovat informace pro dopravní informační řídící centrum, které bude v dopravním podniku. Není to povinnost, kterou musíme prostřednictvím nějakého nařízení plnit. Chceme tím jen pomoci ke snadnějšímu řešení některých nouzových situací a systém bude sloužit i pro potřeby městské a státní policie,“ řekl.

Reklama

Doporučované