Hlavní obsah

Do babyboxu českobudějovické nemocnice někdo odložil novorozenou holčičku

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Do babyboxu českobudějovické nemocnice v sobotu krátce před polednem někdo odložil zdravou novorozenou holčičku. Po nezbytných vyšetření převezli záchranáři holčičku na neonatologické oddělení českobudějovické nemocnice.

Článek

Je to 236. dítě, které bylo v ČR do babyboxů odloženo. Do babyboxu ve Slezské nemocnici v Opavě v sobotu někdo v noci odložil čerstvě narozeného chlapečka.

Krátce před polednem se na zdravotnickém operačním středisku ZZS rozezněl alarm a na monitoru se objevil obraz dítěte v babyboxu. „Operátoři okamžitě vyslali k boxu výjezdovou skupinu. Záchranáři ve vyhřívané schránce nalezli zdravou novorozenou holčičku. Dívka byla očištěná, zabalená do deky a měla podvázaný pupečník,“ uvedla mluvčí Zdravotnické záchranné služby (ZZS) Jihočeského kraje Petra Kafková. Dívka je čtvrtým dítětem, které bylo do českobudějovického babyboxu odloženo.

Chlapeček, jejž dnes našli v opavském babyboxu, byl na první pohled zdravý. V opavském babyboxu se jedná o deváté odložené dítě, což je v Moravskoslezském kraji nejvíce.

V Česku je 81 babyboxů. První byl instalovaný v roce 2005. Jde v podstatě o novorozenecký inkubátor přístupný z vnější strany budovy. V okamžiku, kdy je do něj vloženo dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál.

Schránky jsou umístěné tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Babyboxy mají i své kritiky, kteří tvrdí, že odporují některým článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Reklama

Související témata:

Doporučované