Hlavní obsah

Jihočeská střediska evidují velký zájem o školní lyžařské kurzy

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Provozovatelé jihočeských zimních středisek evidují po roce vysoký zájem středních a základních škol o lyžařské kurzy.

Článek

Letos na jaře se žádné takové akce kvůli koronaviru nesměly konat. V nynějším školním roce musejí účastníci všech kurzů nově splňovat protiepidemická opatření.

„Zájem je skutečně vysoký. Je vidět, že školy v minulém roce nikam nemohly, tak se nyní asi o to víc těší. Často se ale ptají, jestli je u nás někde v blízkosti místo na testy na covid,“ řekla ČTK Olga Kneiflová za Skiareál Lipno, který je v provozu už týden.

Žáci od 12 let se musejí prokázat očkováním, potvrzení o prodělání nemocí nebo negativním PCR testem, který má však platnost jen 72 hodin. „A nejbližší místo, kde se mohou lidé testovat, je v Českém Krumlově,“ řekla Kneiflová.

Provozovatelé Skiareálu Zadov věří, že se najde model, který bude splňovat kritéria pro všechny účastníky lyžařských kurzů. ČTK to řekl Petr Vondraš ze zadovského střediska, kde v pátek zahájili provoz. „Zájem je opravdu vysoký. Proto věřím, že existuje nějaké řešení, které umožní, aby mohli na lyže všichni žáci,“ uvedl.

Podle náměstka jihočeského hejtmana pro školství Pavla Klímu (TOP 09) nově vznikající vláda hledá způsob, jak současné podmínky upravit. Klíma, jenž je nově poslancem, ČTK řekl, že o tom hovořil s budoucím ministrem školstvím Petrem Gazdíkem (STAN). „Jde nám o to, aby PCR test v případě lyžařských kurzů platil delší dobu než tři dny. Mělo by to i logiku z hlediska možného šíření epidemie. Na lyžařských kurzech vzniká uzavřená skupina, která má méně kontaktů než při běžné výuce, kdy se žáci mimo školu ještě setkávají s rodiči, kamarády a příbuznými,“ uvedl Klíma.

Dodal, že by nemělo smysl, aby se lyžařské kurzy kvůli epidemickým kritériím rušily nebo omezovaly. „Musíme si uvědomit, že koronavirus tu ještě nějakou dobu bude, a tak je třeba, abychom s ním uměli žít. Proto bych považoval za rozumné upravit pro lyžařské kurzy podmínky tak, aby se daly případně použít i třeba za rok,“ řekl Klíma.

Reklama

Doporučované