Hlavní obsah

Jihočeské muzeum ukazuje obaly od čokolád i 100 let staré figurky

Foto: Čokoládovna Janek

Ilustrační foto.

Reklama

Čokoládové obaly, vánoční kolekce, krabičky od čokolády či porcelán na její servírování nabízí výstava, kterou otevřelo Jihočeské muzeum.

Článek

„K zajímavostem patří dochované čokoládové figurky staré sto let. Jde o předměty ze sbírky Stanislava Krámského, která zahrnuje 200 000 obalů na čokoládu,“ řekla kurátorka uměleckoprůmyslové sbírky muzea Hana Cukrová. Výstava potrvá do 2. ledna.

Sběratel vytipoval nejcennější předměty, návštěvník si tak projde historií čokolády. Krámský vlastní největší sbírku svého druhu na světě, kterou tvoří obaly z více než 150 zemí a od 9300 firem a obchodních značek.

„Ve vitríně máme třeba jedny z nejstarších plechovek a dřevěných a papírových krabiček z první poloviny 20. století. Hodně si (sběratel) cení původního balíčku kakaa z roku 1940,“ řekla Cukrová. Jde o krabičky z USA a Evropy. Zastoupené jsou i obaly od českých firem včetně dřevěných. V sále jsou rovněž obaly od českobudějovických čokoládoven Merkur a Vít Fürth a syn, které fungovaly do poloviny minulého století.

Připomíná se i historie čokolády. Lidé spatří kakaové boby, formy nebo dochucovadla, která znaly již indiánské kmeny, od nichž přivezli recept do Evropy španělští dobyvatelé v 16. století. „Španělé ten recept ještě vylepšili o cukr a vanilku a dost dlouho ho tajili. Čokoládu ohřáli a na rozdíl od té původní, která byla hořká, byla (ta jejich) dost chutná,“ řekla Cukrová.

Jedna část výstavy je o vánočních kolekcích. Věšení čokoládových figurek na stromeček je česká specialita. „Označení vánoční kolekce pochází z první republiky, ale obdobné zboží se prodávalo už v 19. století u cukrářů,“ uvedla Cukrová. Lidé si prohlédnou nejstarší kolekce z první poloviny 20. století i z jeho druhé poloviny, kdy je dostávaly od odborových organizací rodiny s dětmi, byť to bylo nedostatkové zboží. Pamětníci poznají figurky ve formě aut či koníků, pod sklem jsou i několikapatrové luxusní kolekce, které byly k sehnání jen v prodejnách Tuzex. V samostatné vitríně jsou figurky ze 20. a 30. let minulého století, prasátko, rybka či Mikuláš. „Je docela rarita, že se nerozpadly,“ podotkla Cukrová.

Výstava nabízí také konvičky či porcelánové šálky, většinou opatřené ještě víčkem, aby čokoláda nechladla a netuhla. „Dost často mívaly dvě ouška. Nebo tady máme specialitu, podšálek se zahrádkou, protože francouzští králové a královny rádi popíjeli čokoládu ráno, ještě v posteli, tak aby si ten šálek nezvrhli,“ řekla kurátorka.

Jak muzejníci připomínají, pro Aztéky byla čokoláda pokrm bohů. Angličané ji prodávali v barech, Švýcaři smíchali s mlékem. Američané postavili stroje a začali vyrábět tyčinky. „Svět dobyla čokoláda ve 20. století,“ uvedla Cukrová. Děti si mohou na výstavě vyrobit ozdoby, připravený je také další doprovodný program. V předsálí dnes muzeum otevřelo výstavu dětských karet.

Reklama

Doporučované