Hlavní obsah

Jihočeský krajský úřad plánuje další snížení počtu zaměstnanců

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Jihočeský krajský úřad letos plánuje snížit počet zaměstnanců o čtyři procenta. Představuje to přibližně dvě desítky míst.

Článek

Loni úřad snížil stav o osm procent zaměstnanců. Celkově tak za letošek a loňský rok propustí dohromady 60 úředníků, což znamená roční úsporu na mzdách 30 milionů korun. ČTK to řekl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

„Není to nějaké chaotické a nahodilé propouštění. Už loni jsme se přesvědčili, že všechno funguje i s nižším počtem zaměstnanců a nikdo se z toho nezhroutil. Tímto krokem zvyšujeme efektivitu a na úřadě nemá být nikdo navíc,“ uvedl Kuba.

Jihočeský hejtman už předloni na podzim po nástupu do funkce řekl, že personální audit úřadu je jedním z bodů, na který se chce zaměřit. Dodal, že na některých odborech je počet zaměstnanců vyšší, než je potřeba. „Naopak se pokusíme získat kvalitní odborníky na místa, kde nám chybí,“ uvedl dnes Kuba.

Jihočeský krajský úřad má více než pět stovek zaměstnanců. Podle Kuby by podobně měli uvažovat i v jiných institucích. „Domnívám se, že obecně je státní správa nabobtnalá. Měli bychom usilovat o štíhlejší stát, protože pak bude silnější občan,“ řekl Kuba.

Volby v JIhočeském kraji v září 2020 vyhrálo ANO těsně před ODS. Oba subjekty získaly po 12 mandátech. Do zastupitelstva se ještě dostali Piráti s devíti mandáty, společná kandidátní listina TOP 09 a KDU-ČSL (sedm mandátů), ČSSD se šesti křesly, STAN s pěti a Jihočeši 2012 se čtyřmi mandáty. Kraj vede od listopadu loňského roku koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09, ČSSD a hnutí Jihočeši. Dohromady má 29 zastupitelských mandátů z 55.

Reklama

Doporučované