Hlavní obsah

Jihočeští památkáři plánují letos investice za desítky milionů

Foto: Lucie Kořistová

Rybník u zámku Červená Lhota je vypuštěný, hráz protéká.

Reklama

Zámek Červená Lhota opraví hráz zámeckého rybníka, na vimperském zámku začne další část obnovy areálu, v Českém Krumlově budou pokračovat opravy letohrádku Bellarie. Zámek Hluboká nad Vltavou vybuduje závlahový systém.

Článek

Ve Vimperku na Prachaticku budou dál obnovovat horní i dolní zámek. „Podařilo se nám získat dotaci z ministerstva kultury, v objemu 200 milionů korun. Zahrne obnovu nejenom interiérů, ale také střech, fasád, povrchů všech tří nádvoří zámku a jejich drobných staveb, jako jsou kašny, zídky nebo terasy,“ uvedla mluvčí jihočeských památkářů Markéta Slabová.

Práce potrvají do roku 2027. Loni v červnu otevřeli památkáři opravený horní zámek ve Vimperku. Nabízí dvě prohlídkové trasy, sály Muzea Vimperska, obnovená je i středověká Vlčkova věž a dvě kaple. Náklady byly téměř 137 milionů korun, většinu pokryla dotace EU. Opravené jsou zatím dvě třetiny areálu.

Na zámku Český Krumlov připravují výstavu o šlechtických slavnostech v 16. až 19. století, s níž zahájí v létě provoz nová zámecká galerie v Mincovně na druhém nádvoří. Památkáři proto zrestaurují předměty za tři miliony korun, jako pánský oblek žaket, grafiky nebo tapisérie. V Krumlově také pokračuje oprava letohrádku Bellarie, jež začala loni. Odhad nákladů je podle starších informací 50 milionů korun.

„Bellarie je teď jedno obrovské, velké staveniště. Zejména v suterénu a v partiích kamenného obložení teras. Suterén je vystěhovaný, rozebraný, opravuje se kanalizace, elektroinstalace, izolace. Se vším se spěchá tak, aby minimálně suterén byl aspoň provizorně v dobrém stavu připravený na divadelní sezonu, aby to mohli divadelníci zčásti užívat,“ řekl krumlovský kastelán Pavel Slavko.

Na zámku Hluboká bude pokračovat obnova vodního systému, několikaletá investice za 8,5 milionu. Loni památkáři opravili vodárnu, letos chtějí vybudovat závlahový systém v areálu zahrad a obnovit fasádu a dřevěné prvky historického vodojemu. Na zámku Kratochvíle se začne stavět provozní zázemí za 27 milionů Kč, restaurátoři opraví fasádu kostela Narození Panny Marie.

Technické zázemí opraví na zámku Červená Lhota. Oprava hráze zámeckého rybníka tam bude stát 15 milionů, vybudování tepelného čerpadla na dně rybníka 22,5 milionu. V klášteře Zlatá Koruna upraví zahradu mezi konventy, odstraní nepůvodní keře podél cest, hlavní chodník rozšíří kvůli pohodlí návštěvníků o půl metru. Na Zvíkově začnou letos opravovat části zborcené historické hradební zdi, na hradě Landštejn budou pokračovat opravy omítek či restaurování sgrafit.

Jihočeské státní památky navštívilo loni od ledna do 19. října 629.171 lidí. Meziročně zhruba o 17 procent méně, proti roku 2019 je to úbytek o 41 procent. Výnosy ze vstupného klesly meziročně o 14 procent na 73,8 milionu Kč. Podobně jako předloni naopak mířilo víc lidí do areálů se zahradami.

Reklama

Doporučované