Hlavní obsah

Jindřichův Hradec odkoupí kulturní památku Smetanův dům

Foto: CzechTourism, Ladislav Renner, Seznam Zprávy

Jindřichův Hradec.

Reklama

Jindřichův Hradec odkoupí kulturní památku Smetanův dům. Zchátralý objekt v blízkosti zámku chce v budoucnu rekonstruovat.

Článek

„V domě, který je součástí bývalého pivovaru, trávil čtyři roky svého dětství skladatel Bedřich Smetana. Město chce objekt od soukromého vlastníka odkoupit za osm milionů korun,“ řekla Eliška Čermáková z odboru jindřichohradeckého starosty.

„Koupí nabízeného objektu by došlo ke zcelení původního areálu pivovaru a komplex by mohl být rekonstruován jako celek, přičemž získaný pozemek by bylo možné využít jako únikovou cestu, horní přístup k objektu pivovaru a zároveň by byl nespornou výhodou při rekonstrukci,“ uvedl místostarosta Jindřichova Hradce Radim Staněk (ODS).

Dům v minulosti využíval pivovar jako byt pro svého správce. V posledních letech byl však objekt opuštěný a chátral. Smetana zde žil od sedmi do jedenácti let a v domě se učil i hudbu. „Zatím není přesně určené, na co by město nemovitost využilo. Jednou z možností by mohlo být třeba i místo, které připomíná právě Bedřicha Smetanu. Důležité ale je, že se jedná o jeden z posledních historických domů v centru, který nepatřil městu,“ uvedla Čermáková.

Reklama

Související témata:

Doporučované