Hlavní obsah

Kandidaturu Českých Budějovic na Evropské kulturní město podporuje i kraj

Foto: Getty Images

České Budějovice.

Reklama

Kandidaturu Českých Budějovic na Evropské hlavní město kultury v roce 2028 podporuje i Jihočeský kraj. Obě samosprávy kvůli tomu podepsaly memorandum o spolupráci.

Článek

Město i kraj vnímají kandidaturu na Evropské hlavní město kultury jako příležitost pro kulturní, společenský i hospodářský rozmach celého regionu, uvedly v tiskové zprávě.

„Moc bych si přál, aby byla kandidatura Českých Budějovic na titul Evropské město kultury 2028 úspěšná a ještě více vyzdvihla, jak krásné naše jižní Čechy jsou. Nejen pro zahraniční ale i pro tuzemské turisty by to byl další z mnoha důvodů, proč přijet do Jihočeského kraje,“ řekl jihočeský hejtman Martin Kuba.

Titul Evropské hlavní město kultury vždy na jeden rok propůjčuje Evropská unie dvěma či více městům z různých evropských států. Vybraná města mají po celý rok možnost představit svůj kulturní život a jeho rozvoj. Pro rok 2028 oznámily záměr podat přihlášku Brno, Liberec a Broumov. Plzeň v roce 2015 za svého působení jako Evropské hlavní město kultury uspořádala 580 akcí, přivítala 1,2 milionu návštěvníků, kteří utratili přes 560 milionů korun.

„Spolupráce Jihočeského kraje a jím zřizovaných organizací je pro úspěch kandidatury zásadní. Jsme rádi, že jsme na důležitosti kandidatury našli shodu. Věřím, že kandidatura přinese ve svých důsledcích prospěch nejen obyvatelům Budějovic, ale všem Jihočechům,“ uvedl českobudějovický primátor Jiří Svoboda.

Podáním kandidatury podle Ondřeje Kašpárka ze spolku Budějovice 2028 může město získat i dlouhodobější kulturní strategii. „Je potřeba definovat roli města, jednotlivých odborů, zřizovaných organizací, podívat se s odstupem na dotační programy, zásadně přenastavit komunikaci ke kulturním aktérům i veřejnosti. Nestačí řešit jednotlivosti, ale celou oblast kultury jako celek, navíc místo subjektivních dojmů spíše na základě důkladného výzkumu mezi odbornou i širokou veřejností,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Doporučované