Hlavní obsah

Kraj zakázal Student Agency vozit lidi mezi Budějovicemi, Krumlovem a Pískem

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Firma Student Agency nesmí vozit cestující, kteří jedou z Českých Budějovic do Českého Krumlova nebo Písku. Jihočeský kraj to firmě zakázal, podmínil tím novou licenci. Firma má řadu negativních reakcí.

Článek

ČTK to dnes řekl mluvčí Student Agency Aleš Ondrůj. Kraj uvedl, že stanovisko přehodnotil a informoval vedení firmy. Podle Ondrůje ale do dnešního dne dopravce žádné nové vyjádření kraje nedostal. S autobusy Student Agency jezdily na těchto trasách stovky lidí do práce nebo do školy.

Když dopravci skončila předchozí licence, požádal o novou, platnou od 12. prosince. „Když jsme si zažádali, tak kraj řekl, že si nepřeje, abychom mezi městy Český Krumlov a České Budějovice, stejně jako České Budějovice a Písek, přepravovali cestující, kteří nepokračují dál. Jinými slovy: kraj nám řekl, že nám ve všední dny zakáže přepravovat cestující, kteří jedou z Krumlova nebo z Písku do Budějovic, protože tam má svoje objednané spoje. Rozhodl se omezit cestující v tom, aby mohli využívat našich spojů, a chce je přesměrovat do sebou objednávaných spojů,“ řekl Ondrůj.

Omezení zakotvil kraj do nové licence. Stav trvá od 12. prosince. „Začali jsme takhle jezdit, neustále jsme se omlouvali cestujícím, protože pro ně to bylo naprosto nepochopitelné, jezdí do školy, do práce,“ uvedl Ondrůj.

Firma Jikord, jihočeský koordinátor dopravy, podle svého vyjádření informovala 16. prosince majitele Student Agency Radima Jančuru, že kraj stanovisko přehodnotil. Důvodem byl nárůst cestujících v autobusech od letošního září. „Pan Jančura to přivítal s tím, že podá na magistrátu hlavního města Prahy novou žádost o licenci, která tak bude vydána bez jakýchkoliv omezujících podmínek pro nabírání cestujících v zastávkách,“ sdělila ČTK vedoucí krajského odboru dopravy Andrea Tetourová.

Student Agency ale do dneška žádné nové stanovisko kraje nemá. Podle Ondrůje je Jančura 14 dní služebně v Rakousku. „Rozhodující jsou ředitelky autobusové dopravy, které vedou jednání o licenci. Žádnou takovou informaci neměly. Domníváme se, že cestující, kteří byli oprávněně naštvaní, zaplavili kraj stížnostmi a negativními reakcemi. Žádnou novou licenci nikdo nevydal,“ řekl Ondrůj. Kraj podle něj v covidové době, kdy cestujících jezdí méně, hledal cestu, jak vylepšit ekonomiku spojů, jež objednává. „Naše spoje kraj nedotuje. Nepobíráme (od kraje) žádné dotace na provozování spojů, jezdíme na komerční riziko. Kraj nás tím ekonomicky poškozuje, protože nám úředním rozhodnutím ze spojů vyvedl stovky cestujících, kteří tam s námi denně jezdí,“ řekl Ondrůj.

Dopravce je připraven vrátit provoz na linkách okamžitě do původního stavu. Podle Ondrůje vznikla stejná situace už dříve, když byl hejtmanem Jiří Zimola, tehdy z ČSSD. „Taky se to setkalo s extrémně negativní odezvou ze strany veřejnosti a vracelo se to zpátky,“ řekl Ondrůj.

Reklama

Doporučované