Hlavní obsah

Kvůli vznikajícímu obchvatu Chýnova čeká řidiče další uzavírka na I/19

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Řidiče čeká od 21. do 29. června omezení na silnici I/19 v Chýnově na Táborsku. Kvůli stavbě obchvatu bude na příjezdu do města ve směru od Tábora svedený provoz do jednoho pruhu a bude se jezdit kyvadlově.

Článek

Novináře o tom dnes informoval Adam Koloušek z českobudějovické pobočky Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Po silnici I/19 jezdí řada osobních aut i kamionů, které míří na dálnici D1. V Chýnově i kolem něj se často tvoří kolony.

Provoz budou dočasně řídit semafory. Při uzavírce propojí dělníci provizorní silnici s tahem I/19. Dokud nebude obchvat hotový, což by mělo být v říjnu, bude se jezdit po provizorní silnici. Příčinou je to, že se bude připojovat nově budovaný úsek silnice I/19 k té existující, uvedl Koloušek.

V polovině května zprovoznilo ŘSD silnici II/409 na příjezdu do Chýnova. Od loňského září byl zhruba kilometr dlouhý úsek silnice poblíž jejího napojení na tah I/19 zavřený kvůli stavbě obchvatu. Řidiči se museli vypořádat i s dalšími uzavírkami, letos v dubnu, na silnici II/409 v Záhosticích a na hlavním tahu I/19 u čerpací stanice. Jezdilo se kyvadlově jedním pruhem.

Obchvat dlouhý 3,6 kilometru za 262 milionů Kč bez DPH začal stát stavět na podzim 2020. Na dva měsíce muselo ŘSD loni v zimě práce přerušit kvůli sporům o jeden pozemek, což je už vyřešené. Náklady kvůli zastaveným pracím stoupnou nejvýš v řádech milionů Kč, řekl dříve generální ředitel ŘSD Radek Mátl. O kolik stoupnou náklady kvůli rostoucím cenám materiálů, silničáři nesdělili.

Obchvat odvede z města velkou část kamionů i osobních aut. Přes Chýnov, který leží na hlavním tahu z Tábora na Humpolec a k dálnici D1, projede denně 15 000 aut, z toho 2500 nákladních. První projekt na obchvat Chýnova je z roku 1940. Zůstal ale jen na papíře. V zimě, kdy je horší sjízdnost, jsou na silnici I/19 často kolony při stoupání z údolí Chýnovského potoka směrem na Pelhřimov.

Reklama

Související témata:

Doporučované