Hlavní obsah

Lidé v Českém Krumlově odemkli Vltavu pro novou vodáckou sezonu

Foto: MAFRA, Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Vodáci v Českém Krumlově symbolicky odemkli řeku Vltavu. I přes sychravé počasí přišla asi stovka lidí. Zájemce čekalo splouvání úseku do Zlaté Koruny dlouhého asi 12 kilometrů.

Článek

„Předchozí dva roky se slavnost, jejíž nultý ročník byl v roce 2011, nekonala kvůli pandemii koronaviru,“ za spolek řekl Tomáš Kala.

Polovina dubna je podle něho tradičním termínem, kdy na řece slavnostně začíná vodácká sezona. Pořadatelé ho nechtěli měnit, ani když se shoduje s velikonočními svátky. Víc než svátky podle Kaly účast ovlivňuje počasí. Obvyklá účast je několik stovek lidí.

Dnešní počasí patřilo spíš k těm chladnějším. Před slavnostním odemknutím řeky mrholilo, později bylo už jen pod mrakem, ale chladno. Úsek z Českého Krumlova po Zlatou Korunu, kde dnešní splouvání končilo, je podle Kaly bez jezů, což vyhovuje i rodinám s dětmi. „Je ještě zima a nikdo se nechce koupat, proto volíme tuhle trasu bez jezů,“ řekl Kala.

Sám provozuje půjčovnu lodí. V uplynulých dvou sezonách podle něho vodáků oproti době před pandemií ubylo asi o deset procent. „Přijelo trochu méně lidí, ale nebyl to žádný průšvih. Letos očekáváme sezonu dobrou, už máme dost objednávek, a myslím si, že jsou lidé dost natěšení, už toho mají po těch dvou letech dost. A za druhé, Chorvatsko je letos drahé,“ řekl Kala.

Rezervací podle něho přibývá už na květnové a červnové termíny, kdy přijíždějí hlavně firmy, spolky a jiné organizované skupiny. Rezervace jednodenní individuálních výletů se týkají až letních prázdnin. „Přesné počty návštěvníků neovlivňuje počasí, ale jeho předpověď, jakmile se v ní objeví srážky, byť jen několik milimetrů, už to odrazuje,“ řekl Kala.

Vltava patří k jedné z nejvíce splouvaných řek v Česku. V úseku mezi Vyšším Brodem na Českokrumlovsku a Boršovem na Českobudějovicku každý rok řeku spluje okolo čtvrt milionu lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované