Hlavní obsah

Na zámku v Jindřichově Hradci se vejce kutálí po schodech nebo „šplhají“ po nábytku

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Vejce kutálející se po schodech nebo zapíchaná ve svícnu nabízí velikonoční výstava Splašená vejce, která dnes začíná na zámku v Jindřichově Hradci.

Článek

Zhruba 800 vajec různých velikostí zaplnilo pokoje prvního prohlídkového okruhu Adamova stavení. Akci, která má příchozí pobavit, každoročně navštíví 2000 tisíc lidí. Loni a předloni kvůli covidu nebyla, řekl ČTK kastelán Jan Mikeš. Výstava potrvá do 18. dubna, trasa se prochází bez průvodce.

Jde o 11. ročník. „Jsme rádi, že se tradice obnovuje. Je to výstava, která se z těch běžných velikonočních naprosto vymyká. Tradici založil předchozí kastelán Václav Bis. Používáme stovky vyfouklých vajec, jsou různě nabarvená. Název odkazuje na to, že se objevují v roztodivných kombinacích, na různých místech, některá jsou skrytá. Je to vybočení z běžné praxe, kdy interiéry jenom lehce zkrášlujete. Má to být spíš humor, občas hledání, ale primárně zábava. Je to trošku pozdní karneval,“ řekl kastelán.

Vejce se tak pomyslně kutálí ze šperkovnice, po schodech či peřinách. Na stole je prostřená slavnostní vaječná tabule, u jedné z postelí je ležící postava zavalená vejci. Lidé spatří vejce, z nichž nejvíc je nabarvených zlatě a černě, ve 13 místnostech. „Ty nejroztodivnější kombinace najdou v nově instalovaných prostorách, které představují apartmá hraběnky Terezy Černínové. Vejce třeba utíkají z krabice, v níž byla zapomenutá, šplhají po některých kusech nábytku,“ řekl Mikeš. Nejvíc zatím bylo na trase tisíc vajec. Památkáři je každý rok zčásti obmění.

Zámek letos naplno otevře novou dětskou trasu v přízemí Adamova stavení, která připomíná dětství a mládí Evžena Karla Černína. Památkáři nabídnou i levnější vstupné; dospělí zaplatí stokorunu, děti 40 korun. Na ostatních trasách vstupné meziročně zdražilo o 30 korun, za hlavní trasu dá dospělý 190 korun. „Na dětské trase jsme se snažili stlačit cenu co nejvíc dolů, abychom vyšli vstříc rodinám s malými dětmi, které jsou velice silně postižené současnou inflací a zdražováním. Prohlídka netrvá šedesát minut jako ostatní trasy, je kratší, návštěvníci uvidí osm místností,“ řekl kastelán.

Několik akcí chystá zámek i na léto. Začátkem července Shakespearovu komedii Veselé paničky windsorské, koncem srpna zazní na třetím nádvoří opera Carmen. Přes léto pobaví zájemce hrané noční prohlídky o začátku třicetileté války. „Navazují na prohlídky, které se věnovaly defenestraci českých místodržících a vznikly k výročí bitvy na Bílé hoře. Letošní se věnují tomu, co bylo dál, vrcholí popravou českých pánů,“ řekl Mikeš. Zapojí se do nich přes 30 herců.

Zámek loni přilákal 52 000 lidí, méně než poslední léta před covidem. Loni a předloni ale památkáři nemohli kvůli koronaviru pořádat adventní akci, která vždy láká kolem 13 000 lidí.

Reklama

Doporučované