Hlavní obsah

NP Šumava dočasně uzavře pro návštěvníky Soumarské rašeliniště

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Šumavský národní park od 1. srpna uzavře pro návštěvníky na tři měsíce Soumarské rašeliniště u Volar na Prachaticku. Důvodem je rekonstrukce povalových chodníků, které postupně poškodila stoupající podzemní voda.

Článek

Rašeliniště o rozloze přibližně 85 hektarů zadržuje více vody, nelze stezku projít takzvaně suchou nohou. „Je to nekomfortní pro turisty a zároveň devastující pro obnovující se rašeliniště. Proto Správa Národního parku Šumava naplánovala kompletní rekonstrukci, tedy spíše stavbu plnohodnotného poválkového chodníku, který začnou řemeslníci budovat letos 1. srpna,“ uvedl mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.

Šumavský park začal s revitalizací Soumarského rašeliniště před 20 lety. Smyslem projektu bylo, aby lokalita zadržovala více vody. Původně byla na místě až osmimetrová vrstva rašeliny, jež se zde hromadila více než 10 tisíc let. Za minulého režimu však byla postupně odvodňována, frézována a odvážena k dalšímu zpracování.

Naučná stezka po rašeliništi měří přibližně 1,5 kilometru. Její součástí je i vyhlídková věž. „Rozumíme tomu, že pro některé návštěvníky je uzavření rašeliniště nepříjemné a naruší jim to jejich plány. Ale v jiném termínu není možné takovou činnost vykonávat. Přednost totiž má ochrana silně ohroženého tetřívka obecného, který se na rašeliništi a v jeho blízkém okolí vyskytuje,“ uvedl Dvořák.

Náklady na obnovu povalové stezky po Soumarském rašeliništi vyjdou zhruba na 4,5 milionu korun. Šumavský národní park následně chystá opravu povalového chodníku na Chalupské slati poblíž Borových Lad na Prachaticku.

Reklama

Související témata:

Doporučované