Hlavní obsah

První lyžování na Lipně přilákalo desítky lidí. Na Zadov se vydali běžkaři

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Desítky lidí dnes přilákal skiareál Lipno, který nabídl první lyžování v nové sezoně. Otevřel novou sjezdovku Lipenská. Kolem stovky lidí zamířilo dnes do skiareálu Kvilda.

Článek

Provozovatelé středisek kontrolovali očkování nebo prodělaný covid-19, problémy nebyly, řekli ČTK. Desítky lidí se vydaly na běžky na šumavském Zadově.

Skiareál Lipno dnes zahájil sezonu. Na svahu leželo 30 až 50 centimetrů sněhu, hlavně technického, řekla ČTK mluvčí lipenského střediska Olga Kneiflová.

„První den provozu je radostný. Radostní jsou naši lidé, že můžou být v práci a nebudou muset řešit existenční otázky jako vloni, kdy jsme to společně zvládli, ale pro všechny to bylo hrozně náročné. Radostné je to pro všechny, kteří si to přijeli užít, lyžařů je tady už kolem padesátky. Žádné fronty. Asi se nedalo čekat, že tady bude narváno, ale zájem lidí je patrný a všichni si užívají, že po dvou letech můžou konečně vyrazit zpátky na lyže a nemusí jenom bobovat a skialpovat,“ řekl ČTK před polednem generální ředitel areálu Matěj Kratochvíl.

Covidové doklady kontrolovali pracovníci střediska na pokladně, kde se prodávaly skipasy. Lyžaři byli připravení. „Mám očkovací certifikát, nemám s tím žádný problém. Jezdím sem každý rok, mám to kousek, pětadvacet kilometrů. Je to (svah) kraťoučké, ale na začátek (sezony) docela dobré,“ řekl ČTK osmatřicetiletý Lukáš Kůta z Dolního Dvořiště, který vlastní celoroční permanentku. Kdo si koupí skipas online, zaškrtne na webu, že covidové podmínky splňuje. Areál pak u těchto lidí kontroluje potvrzení namátkově.

Se dvěma dětmi ve věkju šest a osm let přijela z Českých Budějovic Jana Chobodová. „Jakmile se naskytla první možnost, tak jsme vyrazili, děti jsou nadšené. Loni si to moc neužily, před tím měly docela slušné začátky,“ řekla ČTK. Dřív jezdili do Frymburku, dnes jeli na Lipno, jež otevřelo jako první velké středisko v kraji. Zároveň už pořídila skipas do rakouského areálu Hochficht. „Koupili jsme za 450 eur (asi 11 400 Kč) sezonní skipas pro dospělého a obě děti v tom mají lyžování zadarmo až do dubna,“ řekla Chobodová.

Lipenský areál nabídl na první letošní lyžování jednodenní skipas pro dospělého za 600 Kč. V hlavní sezoně bude za 1 060 Kč. Sjezdovku Lipenská chtělo středisko otevřít v sezoně 2019/2020. Kvůli špatným sněhovým podmínkám to však muselo odložit. V minulé sezoně pak zůstal areál kvůli koronaviru zavřený.

Kolem sto až 150 lidí zamířilo dnes do skiareálu Kvilda. Jezdil tam vlek na pravé straně sjezdovky, kde leželo 40 až 50 centimetrů převážně technického sněhu. „Zájem je velice pěkný, ale není to jako plná sezona, proti ní tak zhruba třetinový. Vydařilo se to, je krásný sníh, hladce jde vše včetně kontrol opatření,“ řekl ČTK za areál Richard Jirouš.

Desítky lidí přijely o víkendu s běžkami na Zadov. Provozovatelé upravili 1. prosince čtyři kilometry běžeckých tras, znovu pak v pátek. „Vydrželo to. Byla spousta lyžařů,“ řekl ČTK za areál Petr Vondraš.

Reklama

Doporučované