Hlavní obsah

Silvestrovská parní jízda z Jindřichova Hradce byla vyprodaná

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Vyprodaná byla dnešní silvestrovská parní jízda z Jindřichova Hradce do stanice Kunžak. Kvůli koronaviru omezila firma Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) kapacitu na 100 lidí.

Článek

Poptávka byla obrovská, zájem je i o novoroční jízdu 8. ledna. Letní sezona na úzkokolejce přilákala letos asi 30 tisíc lidí.

Parní lokomotiva se dvěma vagony a bufetovým vozem vyjela z nádraží v 10:55. „Poptávka je obrovská, lidé mají o tuhle akci velký zájem. Každý den máme několik telefonátů a prodaní jsme byli už minulý týden. Museli jsme už lidi odříkávat a jsem si jistý, že kdybychom mohli nasadit další vagón, tak ho bez problémů prodáme a kapacitu bychom mohli posunout na 160 míst,“ řekl obchodní ředitel firmy Jan Čajánek.

Firma dnes nasadila svou nejstarší provozuschopnou parní lokomotivu z roku 1898. Stroj se letos vrátil na trať po čtyřech letech, díky generální opravě. Jde o jednu z nejstarších parních lokomotiv v Česku. Váží 24 tun, nejvyšší rychlost je 35 kilometrů za hodinu. Jezdila do konce 50. let 20. století, na úzkokolejce pak od roku 2005. Při dnešní jízdě spotřebuje asi 300 kilogramů uhlí.

Stroj vyžaduje pravidelnou péči. „Před každou jízdou máme zkušební zátop, abychom zjistili, že tlaky jsou takové, jaké mají být. Problematická jsou ložiska, musí se různě nastavovat, je to opravdu hodinářská práce na takhle obrovském stroji. Souprava historická není, protože ji chceme mít vytopenou pro lepší komfort lidí, a také jsme trochu omezeni kapacitou kvůli vládním restrikcím,“ řekl Čajánek.

Pro cestující dnes firma v Kunžaku nachystala občerstvení a ohniště, kde si mohli lidé opéct vuřty; v Hradci bylo dopoledne 12 stupňů Celsia. Při novoroční jízdě 8. ledna do Černovic u Tábora nabídnou JHMD i stánky, umělce a tvůrčí dílny.

Se syny ve věku dvou a pět a půl roku vyrazila na silvestrovskou jízdu Andrea Zábranová z Humpolce. „Oba mají rádi parní mašinky, těšili se. Je to něco úplně jiného než klasické dieselové mašiny. Paráda, že vůbec dokážou tyhle stroje natopit,“ řekla ČTK Zábranová. Poprvé dnes zkusili zdejší parní jízdu Ondřej a Věra z Prahy, kteří tráví silvestra v Počátkách na Pelhřimovsku. „Jinak na páru jezdíme, bratranec je organizuje v Boskovicích. Je to historie, člověk se tím jen tak nesveze, je to hezké,“ řekli.

V letošní letní sezoně přilákala úzkokolejka asi 30.000 cestujících. Parní jízdy byly na hranici kapacity. „Zájem je rostoucí, je to dané i covidovou situací, lidé si těchto akcí víc všímají,“ řekl Čajánek.

Úzkokolejku ročně navštíví zhruba 400.000 lidí, velkou část z nich tvoří pasažéři celoroční pravidelné dopravy. JHMD vlastní a provozují úzkokolejky z Jindřichova Hradce do Obrataně a do Nové Bystřice. Vlastní tři parní lokomotivy, tři motorové, osm osobních vozů a jeden nákladní. Vlaky jezdí i přes stanici Kaproun, kde je památník fiktivní postavy Járy Cimrmana. Firma zaměstnává okolo 80 lidí. Provoz na novobystřické trati začal 1. listopadu 1897.

Reklama

Související témata:

Doporučované