Hlavní obsah

Školy v Dačicích a okolí vytvoří dvoumetrovou sochu z recyklovaných lahví

Foto: shutterstock/Teerasak Ladnongkhun, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Žáci základních škol v Dačicích a okolí navrhnou podobu 3D tištěné sochy z recyklovaných PET lahví. Projekt má podpořit využití plastových odpadů. Socha by měla měřit dva metry a vznikne začátkem příštího roku.

Článek

Žáci základních škol v Dačicích, Slavonicích, Českém Rudolci, Studené, Budíškovicích, Dešné, Velké Lhotě a Starém Hobzí v listopadu vytvořili výtvarné návrhy, jak by socha na téma Život v kostce mohla vypadat. V prosinci si zájemci budou moct návrhy prohlédnout a hlasovat v infocentru Dačice, na facebookové stránce MAP Dačice a na webu.

„Školám v Dačicích a okolí jsme jako součást projektu Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání pořídili na začátku letošního roku 3D tiskárny a teď je chceme využít tak, aby děti mohly názorně vidět, jak se z plastového odpadu stává podle jejich návrhu umělecké dílo. Samozřejmě, že tím chceme také poukázat na to, že třídění odpadů má smysl,“ řekla hlavní iniciátorka akce a hlavní manažerka projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání (MAP) na Dačicku Marie Hazuková.

V prosinci začne dvouměsíční sběr plastových lahví na školách v Dačicích a okolí. Z nich následně firma Purum z Plané nad Lužnicí na Táborsku vyrobí tiskovou strunu do 3D tiskáren, která bude následně použita na tisk sochy. Na speciálně vytvořené webové stránce si pak školy budou moci vybrat kousky sochy, které budou tisknout, a získají k nim potřebná tisková data. „V březnu se pak budou jednotlivé díly kompletovat do konečné podoby a socha bude za účasti všech zapojených slavnostně odhalena,“ řekla Hazuková.

MAP Dačice vytvořila v roce 2016 Místní akční skupina Česká Kanada. Projekt se mimo jiné věnuje podpoře inkluzivního vzdělávání, matematické a čtenářské gramotnosti. Podporuje spolupráci mezi školami navzájem i s dalšími organizacemi, informuje o dění ve vzdělávání, pořádá workshopy, přednášky a semináře nejen pro pedagogy, ale také pro rodiče a veřejnost.

Reklama

Související témata:

Doporučované