Hlavní obsah

Správa železnic opravila nádražní budovu ve Veselí nad Lužnicí

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Správa železnic (SŽ) opravila nádražní budovu ve Veselí nad Lužnicí. Má novou fasádu, dveře nebo okna. Změnil se také interiér, vznikly nové toalety přístupné z haly.

Článek

Nové jsou i komerční prostory. Práce za téměř 62 milionů korun trvaly rok. Původní cena zakázky byla 42,8 milionu, stavební firma musela proti plánu stabilizovat i sklepení, proto se práce prodražily. Novinářům to dnes řekl generální ředitel SŽ Jiří Svoboda. Budova navazuje na loni dostavěný autobusový terminál.

„Když se do objektu staršího data - tady je to několik desítek let - vnikne, často se narazí na věci, které nešlo předpokládat. Museli jsme i rekonstruovat a stabilizovat sklepení. Řešilo se i podkroví, jestli bychom ho mohli vzít velkoryseji, jsou zde nachystány i prvky pro byty. K té stavbě to patří, byť původní částka byla jiná,“ řekl k ceně ředitel.

Stavební firma opravila i fasádu z režného zdiva, obnovila rozvody kanalizace, vody, topení či vzduchotechniky. Opravila rovněž střechu včetně krovu, obnovila původní, poškozené štukatérské prvky. Stavbaři vyměnili také dveře. Správa železnic chtěla zachovat historický ráz budovy, okna jsou proto dřevěná špaletová. Ve druhém patře jsou opravené kanceláře, třetí podlaží lze využít komerčně. Kotelna se přesunula do suterénu.

Stavba přestupního terminálu na železničním nádraží ve Veselí nad Lužnicí skončila loni. Stála téměř 30 milionů korun. Vzniklo i 50 pakovacích míst.

Reklama

Související témata:
Veselí nad Lužnicí

Doporučované