Hlavní obsah

V budějovickém Metropolu začal vánoční veletrh. Chce pomoci trhovcům

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V českobudějovickém Domě kultury Metropol začal dnes Vánoční veletrh, náhradní akce za zrušené venkovní adventní trhy. Organizátoři chtějí pomoci trhovcům, kteří nemohou prodávat výrobky na náměstí a jiných trzích.

Článek

Akce, jež potrvá do 22. prosince, nabídne asi 30 stánků s ručně vyráběným zbožím. Zájem je velký, hlavní nápor čekají pořadatelé o víkendu, řekl dnes ČTK organizátor veletrhu Roman Jabůrek.

U vstupu kontrolují pořadatelé očkování nebo potvrzení o prodělaném covidu. Trhovci jsou hlavně z jižních Čech, ale i zapojila se i žena z Havlíčkova Brodu, která prodává šperky. „Podílíme se v Metropolu na spoustě kulturních akcí a tím, jak vyšlo omezení na sto osob, se do Vánoc všechno zrušilo a celý Metropol byl prázdný. Další věc je, že všem trhovcům zrušili adventní trhy po pár dnech, tak jsme jim chtěli pomoci. Zájem byl veliký, takže jsem se dohodl na pronájmu s Metropolem, uspořádali jsme kampaň. Každý den se nám ještě dohlašují další a další trhovci. Máme i starší ročníky trhovců, dozví se to třeba od vnučky nebo dcery, které to vidí na sociálních sítích,“ řekl jedenatřicetiletý Jabůrek.

Veletrh nabídne ručně vyráběné vánoční ozdoby, koření, svíčky, bylinkové dekorace, dřevěné misky, punč, šperky, výrobky z konopí, z hedvábí, skla, keramiku, textil nebo sušená masa. Dřevěné dekorace prodává Tomáš Budík z Dubného u Českých Budějovic. „Je to pro mě hodně důležité, protože v materiálu máte utopených spousty peněz. Je to sezónní záležitost, máte to na skladě, a když vám to ze dne na den zakážou prodávat, tak nemáte jak vydělávat,“ řekl ČTK muž, jenž dekorace vyrábí tři roky. Letos chtěl se zbožím objet trhy v Budějovicích a čtyřech dalších obcích, všechny ale odpadly. Do výrobků investoval asi 40 000 korun. Překližka, kterou používá, letos meziročně zdražila pětinásobně.

Lidé se o veletrh zajímají. Nejvíc jich čeká Jabůrek o víkendu. Na trh dnes zašla s dcerou třeba Ilona z Nových Hradů. Chtěla se podívat na kameny a minerály. „Je to hezké, aspoň něco navodí tu vánoční atmosféru,“ řekla ČTK. Stánkaři platí za nájem 500 korun na den. Jabůrek chce pomoci jednak trhovcům, jednak své kulturní agentuře se čtyřmi zaměstnanci, která přišla kvůli vládním opatřením o zakázky.

Na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. začaly adventní trhy s 90 stánky 19. listopadu. V plánu bylo 70 uměleckých vystoupení, neuskutečnila se žádná. Trh musel zavřít kvůli vládnímu zákazu 26. listopadu. Od 1. prosince otevřeli organizátoři po dohodě s radnicí kluziště kolem Samsonovy kašny, vyhlídkové kolo, kolotoč i zvoničku, stánky jsou ale zavřené. Město schválilo provoz zatím do 15. prosince. Náměstek primátora Juraj Thoma (OPB) dnes radním navrhne, aby atrakce fungovaly až do 24. prosince. „Ale nevím, jestli to projde,“ řekl ČTK.

Loni trhy na náměstí kvůli covidu nebyly. Firma Art4promotion má s městem pětiletou smlouvu o provozování trhů, letos vyprší.

Většina měst v kraji adventní trhy zrušila. V Táboře zůstal malý trh se šesti stánky. Omezený program pokračuje v Hluboké nad Vltavou.

Reklama

Doporučované