Hlavní obsah

V Třeboni bude nový filmový festival, uvede české a slovenské snímky

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V jihočeské Třeboni bude od od 20. do 27. srpna nová filmová přehlídka. Filmový festival Třeboň se zaměří výhradně na současné české a slovenské snímky.

Článek

„Ve dvou sálech uvede asi 50 filmů, nesoutěžní díla chce promítat na náměstí. Cenu za celoživotní přínos by měl převzít režisér Jaroslav Soukup. Město zdarma zapůjčí prostory,“ řekl ředitel festivalu Zdeněk Vlk.

Akce chce podpořit česko-slovenskou kinematografii a propojit tvůrce a diváky na jednom místě. Soutěžní snímky se budou promítat v kině Světozor a v sálech divadla J. K. Tyla, nesoutěžní v improvizovaném letním kině na Masarykově náměstí. Přehlídka nabídne čtyři celovečerní filmy, dokumenty a studentské snímky. „Všechno jsou to soutěžní projekce. Dopoledne studentské filmy, po poledni dokumenty a odpoledne a večer budou celovečerní filmy. Pro první ročník budeme brát filmy od roku 2019 do roku 2021,“ řekl ředitel.

V porotě zasednou slovenský režisér Marian Kleis, kameraman David Ployhar, střihač Dalibor Lipský a zvukař Martin Ženíšek. Vítězové dostanou jako cenu skleněnou filmovou klapku, uvnitř které bude rožmberská růže. Organizátoři předají dvě desítky ocenění.

„Chceme vybudovat i letní kino, kde by se promítaly filmy, jež úzce souvisí s osobností, kterou na závěrečném ceremoniálu oceníme za celoživotní přínos. Máme rozjednaného režiséra Jaroslava Soukupa, který točil Discopříběhy a Kamarády do deště,“ řekl ředitel.

Rozpočet festivalu by měl být ideálně 8,5 milionu korun. Město slíbilo, že zdarma půjčí sály, organizátoři tak ušetří několik set tisíc korun. „Líbí se mi Třeboň, myslím si, že je to jedno z nejhezčích měst u nás, a kdysi už tam filmový festival byl. Tak jsme si řekli, že zkusíme navázat na tradici, jen jsme hodně pozměnili dramaturgický ráz,“ řekl Vlk.

V Třeboni vznikl roku 2002 AniFest. V roce 2010 se přestěhoval do severočeských Teplic, v Třeboni se stejný rok odehrála poprvé přehlídka Anifilm. V roce 2014 se festivaly spojily do jednoho s názvem Anifilm. V roce 2020 se Anifilm přesunul do Liberce. Kapacita a zázemí v Třeboni už pořadatelům nestačily. Anifilm nabízel kolem 500 snímků.

„Je možné, že stojíme u zrodu nové kulturní akce, která zpestří nabídku v Třeboni nejen pro turisty, ale i pro místní obyvatele. Třeba se tento festival stane důstojnou náhradou za Anifilm, který již přerostl kapacity Třeboně, a proto se přesunul jinam,“ uvedla třeboňská místostarostka Jana Grammetbauerová (ODS).

V kraji je několik filmových festivalů. V roce 2014 založil režisér a producent Ondřej Trojan filmový a hudební festival Slavonice Fest, v Českých Budějovicích má za sebou deset ročníků festival amatérských a studentských filmů Černá věž. Hrané, dokumentární a animované filmy nabízí festival Filmový Písek, ve stejném městě existoval Mezinárodní festival studentských filmů. V Českém Krumlově se několik let pořádala přehlídka Ekofilm, od roku 2015 se koná v Brně.

Reklama

Související témata:

Doporučované