Hlavní obsah

Ve věku 83 let zemřel biolog František Sehnal

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ve věku 83 let v pátek 26. listopadu zemřel profesor František Sehnal, který byl v letech 2007 až 2012 ředitelem českobudějovického Biologického centra Akademie věd ČR.

Článek

ČTK o tom dnes informovala mluvčí centra Daniela Procházková Sehnal byl uznávaným biologem.

„František Sehnal je nesporně jedním z nejvýznamnějších českých biologů, který svými výsledky a pedagogickými schopnostmi ovlivnil několik generací vědců v oblastech fyziologie hmyzu i entomologie nejen u nás, ale v celosvětovém měřítku,“ uvedla Procházková.

Ve svém výzkumu se Sehnal zabýval fyziologií hmyzu se zaměřením na hormonální regulaci jeho vývoje. Od roku 1985 působil v Entomologickém ústavu Biologického centra a patřil mezi zakladatele výboru pro založení Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Na univerzitě později přednášel a stal se jejím prorektorem pro zahraničí.

Je autorem či spoluautorem více než 250 publikací a získal 22 patentových osvědčení. Byl také členem redakčních rad deseti vědeckých časopisů, čestným členem ve výboru pro světové entomologické kongresy nebo Americké entomologické společnosti a Československé společnosti pro vědu a umění.

Proslulost získal za práce v oblastech endokrinologie a vývojové biologie hmyzu. Zasloužil se i o využití poznatků ve vývoji biologicky účinných látek hmyzího původu pro regulaci škůdců. S týmem dalších spolupracovníků se zabýval hodnocením environmentálních rizik geneticky modifikovaných plodin.

Reklama

Doporučované