Hlavní obsah

Akvapark v Pasohlávkách čeká silnou letní sezonu, řeší zdražování energií

Foto: Aqualand Moravia

Ilustrační foto.

Reklama

Akvapark v Pasohlávkách plánuje i investice, zároveň však ředitel Aqualandu Moravia Petr Pavlacký přemýšlí o budoucnosti, kterou výrazně ovlivní ceny energií, nebudou-li klesat nebo budou-li dokonce dál růst.

Článek

V případě rostoucích energií bude nutné přehodnotit investice i běžný provozní režim v zimě, protože v té době je energeticky velmi náročný.

„Jednorázové období, jakým byla koronavirová pandemie, lze nějak přečkat. Neskončili jsme ani jeden rok v červených číslech, nemuseli jsme propustit jediného zaměstnance a i přes složité období se dále investovalo. Zachránila nás letní období, která byla prakticky bez omezení. Rád bych se však zaměřil na budoucnost. Ceny energií šplhají stále výše a je v nedohlednu, že by se vracely alespoň na dohled původních hodnot,“ uvedl ředitel Aqualandu Moravia Petr Pavlacký.

A právě zimní měsíce, kdy je třeba vnitřní prostory vytápět a ohřívat vodu, budou při současných cenách velkou zátěží.

Vstupné se proti loňsku zatím výrazně nezvyšovalo, i když náklady na energie vzrostly čtyřnásobně. Základní jednodenní vstupenka pro dospělého stojí 1099 korun, pro dítě nad šest let 649 Kč. Lze koupit i vstupenky levnější až o stokoruny, pokud si ji člověk koupí v e-shopu, s několikadenním předstihem, v některé dny platí různé další slevy.

„Místo zdražování vstupného hledáme naopak cesty úspor na energiích, jako je například fotovoltaika a jiné. V současné době dokončujeme projekt na recyklaci bazénových vod a loni jsme zprovoznili vyhřívání tubusů toboganů zbytkovým teplem,“ uvedl Pavlacký.

Každý rok se akvapark snaží nabízet novinku. Letos to bude za pět milionů korun pro děti tzv. nafouknutý svět, ve kterém najdou deset atrakcí. Na děti se provozovatelé zaměřují intenzivně, protože polovinu návštěvníků tvoří právě rodiny s dětmi.

Jelikož se očekává, že počty návštěvníků bez covidových omezení budou jako v předchozích letech, což bylo mezi 700 tisíc a 800 tisíc ročně, chystá akvapark další investice. Jednou je dostavba parkovacího domu, letos v zimě se bude opravovat jeden z bazénů a k němu přibudou dětské skluzavky.

„Od podzimu spojíme wellness Pálava a Forum Romanum a nabídneme komplexní saunový svět. A další plánovanou novinkou je nový hotel, který bude stát mezi vnitřními a venkovními tobogany. Přechod do akvaparku plánujeme suchou nohou. Bude mít kapacitu 250 hostů,“ uvedl Pavlacký. Nový hotel je v plánu kvůli tomu, že současný je přes sezonu téměř plně obsazený. S dalším rozvojem areálu by mělo jít o jednu velkou investiční akci, která by začala na podzim příštího roku a hotovo by bylo před létem 2024.

Akvapark se otevřel v létě roku 2013 a počtem návštěvníků se stal postupně nejnavštěvovanějším turistickým cílem na jižní Moravě, kam míří i klientela z Rakouska a Slovenska.

Reklama

Doporučované