Hlavní obsah

Brněnská přehlídka pomůže českým a slovenským jazzmanům na zahraniční pódia

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Podpořit „export“ českých a slovenských jazzových kapel na zahraniční pódia je cílem brněnské přehlídky Central European Jazz Showcase. Její druhý ročník se uskuteční 27. a 28. června v brněnském Divadle Husa na provázku.

Článek

V publiku zasednou programoví ředitelé festivalů, dramaturgové hudebních klubů a novináři. Zahrají pro ně vybrané kapely, které mají potenciál prosadit se za hranicemi a propagovat českou a slovenskou scénu.

„Většina pořadatelů vybírá kapely na základě vlastní zkušenosti s jejich živým vystoupením. Dobrou příležitost pro sebeprezentaci kapelám nabízí právě tradiční formát showcase, při němž se promotérům koncentrovaně představuje celá řada kapel,“ uvedl ředitel festivalu JazzFestBrno Vilém Spilka.

Po loňském premiérovém ročníku, který pořadatelé věnovali českým a rakouským kapelám, se tentokrát pozornost zaměří kromě české scény také na slovenskou. Představí se jak kapely, které patří ke stálicím českého a slovenského jazzu, tak hudební projekty, které stihly upoutat pozornost, přestože vznikly teprve nedávno. Porota vybírala z desítek přihlášek.

Českou tvorbu budou na přehlídce reprezentovat například Muff, Endemit, Ochepovsky Project, Treetop a Brünnwerk. Ze Slovenska se do Brna vypraví Tibor Feledi Kairos Quintet, Kristin Lash & Jakob Grey, Pacora Trio, Altar Quintet nebo Sole.

Přehlídka je určená výhradně pro odbornou veřejnost, vstupenky tak nejsou v prodeji. Kdo však má chuť poslouchat český a slovenský jazz, může do Husy na provázku vyrazit už v neděli 26. června na Slavnosti synkop - novou akci festivalu JazzFestBrno. V jednom večeru na třech pódiích vystoupí řada interpretů, třeba Dan Bárta, David Dorůžka a Vertigo.

Reklama

Doporučované