Hlavní obsah

Brněnská zoologická zahrada postavila ubikaci pro pštrosy za 6,6 milionu korun

Foto: Pixabay.cz

Pštros. Ilustrační foto.

Reklama

Brněnská zoologická zahrada se po sedmi letech může vrátit k chovu pštrosů dvouprstých. Postavila pro ně novou ubikaci. Návštěvníci si jednoho samce a dvě samice pštrosů mohou prohlédnout v expozici Africké safari.

Článek

V nově vybudovaném objektu jsou pro pštrosy tři ubikace, na které navazují dva oplocené odstavné výběhy. Na jižní straně je pak zděný přístřešek s pultovou střechou. Celé zázemí je napojeno na areálový rozvoz pitné vody. Součástí stavby je oplocení k vyhlídkové věži u žiraf. „Stavba si vyžádala 6,6 milionu korun, z toho 5,5 milionu korun přispělo město,“ řekl ředitel zoo Martin Hovorka.

Pštrosi se vylíhli loni u soukromého majitele a do zoologické zahrady v Brně je přivezli letos na začátku června. „Nyní nás čeká fáze seznamování s venkovní expozicí v safari výběhu,“ řekl kurátor chovu ptáků Zoo Brno Petr Suvorov.

Pštros dvouprstý je největším žijícím ptákem. S výškou skoro tři metry nedovede létat, zato dokáže běžet až 50 kilometrů za hodinu. Samec je výraznějšího zbarvení než samice. Krk a hlavu mají pštrosi porostlé jemným prachovým peřím. Typické jsou pro ně široký plochý zobák, velké oči a silné nohy se dvěma prsty zakončenými mohutnými drápy.

Brněnská zoologická zahrada byla otevřená v roce 1953. Chová kolem 2250 zvířat zhruba 440 druhů. V roce 2019 ji navštívilo přes 331.000 lidí. Bylo to nejvíce od roku 1997, odkdy zařízení vede přesnou evidenci prodaných vstupenek.

Reklama

Doporučované