Hlavní obsah

Brněnskou galerii pod širým nebem rozšířily další dvě velkoplošné malby

Foto: Getty Images

Brno.

Reklama

Městskou galerii pod širým nebem v brněnském „Bronxu“ rozšířily během listopadu další dva muraly, tedy velkoplošné malby na nevyužitých štítových zdech.

Článek

Ve Staré ulici si kolemjdoucí prohlédnou Pater noster podle návrhu Milivoje Husáka. Na budově IBC na Příkopě se objevil Tep města, dílo ruského výtvarníka Marata Danilyana. Zobrazuje mladé lidi, kteří se baví a popíjejí v centru. Autora inspirovala návštěva Brna.

Už dříve během letošního roku ozdobily zdi v Bratislavské a Vranovské ulici malby podle návrhů streetartisty Tima a malíře a ilustrátora Františka Petráka. Timo přispěl do Městské galerie motivem Brouka Brňáka. Je to hmyz s krovkami v podobě brněnského městského znaku, tedy gotického štítu s červeno-stříbrným pruhováním. Petrák stylizovaně zobrazil světce Františka z Assisi, jak káže ptactvu v koruně stromu.

Letos už další obrazy nepřibudou, příští rok se městská galerie znovu rozšíří. Jubilejním desátým obrazem v Bronxu by měl být kubistický portrét Václava Havla od Adama Štecha, informoval spisovatel a nakladatel Martin Reiner, který za projektem stojí.

Cílem Městské galerie je oživit takzvaný brněnský Bronx, sociálně vyloučenou lokalitu poblíž centra, která podle Reinera v posledních letech prochází znatelnou změnou k lepšímu, avšak část lidí se jí stále vyhýbá. Důvod k návštěvě jim mohou dát muraly, které postupně vznikají na štítových zdech bytových domů, v prolukách a na dalších příhodných místech. Celkem jich bude 20 až 25.

Galerii prostřednictvím participativního rozpočtu podpořilo město Brno. Další prostředky poskytla veřejnost prostřednictvím komunitního financování.

Reklama

Související témata:

Doporučované