Hlavní obsah

Brněnský festival letos poprvé nabídne koncert v novém kostele na Lesné

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Velikonoční festival duchovní hudby letos poprvé zavítá do nového kostela blahoslavené Marie Restituty na Lesné.

Článek

Celkem brněnská přehlídka nabídne šest koncertů a tři „temné hodinky“, tedy pozdně večerní produkce při svíčkách v jezuitském chrámu. Program částečně tvoří akce přesunuté z dvou posledních ročníků, které se neuskutečnily kvůli pandemii koronaviru, nechybí však ani novinky, řekli dnes novinářům organizátoři z Filharmonie Brno.

Jako vždy festival začíná na Květnou neděli a končí o dva týdny později. Potrvá tedy od 10. do 24. dubna a jeho 29. ročník nese podtitul Tělo / Vtělení / Oslavení. „Protože pro neuskutečněné dva roky vznikla řada unikátních projektů a premiér, letos akce představuje symbolické splynutí těchto programů,“ řekl dramaturg Vladimír Maňas.

Festival zahájí koncert Affettuoso v minoritském chrámu. Nabídne málo známou skladbu Salve Regina Josepha Haydna v konfrontaci s díly jeho středoevropských současníků. „Soubor Musica Figuralis se specializuje na hudbu druhé poloviny 18. století. Spolu se čtveřicí výjimečných sólistů se tak bude bezpochyby jednat o špičkové podání,“ uvedl další dramaturg Ondřej Múčka.

O den později se festivalové dění přesune na Lesnou, kde Pavel Zlámal přednese v české premiéře Meditaci pro sólový pro klarinet islandského autora Atliho Heimira Sveinssona. „Na interpreta klade extrémní nároky, jak v detailu, tak v celku,“ uvedl Zlámal.

Další koncerty se uskuteční v katedrále na Petrově a v kostele svatého Augustina. Závěrečný nedělní koncert nabídne hvězdného kontratenoristu Andrease Scholla se sólisty a souborem Czech Ensemble Baroque. Na programu jsou slavnostní žalmy Antonia Vivaldiho a Bachova kantáta Ich habe genung. Největší zájem je zatím právě o závěrečný koncert, uvedla ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Kompletní program najdou zájemci na webu velikonocni-festival.cz, kde si mohou také koupit vstupenky. Ceny začínají na 150 korunách.

Reklama

Doporučované