Hlavní obsah

Brněnští radní v lednu spustili kampaň k projektu milostivé léto

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Brněnský magistrát zareagoval na prosincovou výzvu studentů a spustil informační kampaň k oddlužovací akci milostivé léto. O přípravě kampaně informovalo město už před Vánoci.

Článek

„Vše už běží, a my tak máme možnost znovu informovat všechny, co mají závazky vůči veřejnému sektoru a s nimi související exekuce, že mohou ještě do 28. ledna zaplatit pouze původní dluh a poplatek exekutorovi,“ uvedl náměstek Tomáš Koláčný (Pirátská strana).

Skupina vysokoškolských studentů před Vánoci uspořádala před sídlem magistrátu happening, při němž upozorňovali na to, že Brno podle jejich názoru o akci milostivé léto neinformuje dlužníky dostatečně.

Město teď plánuje v lednové kampani oslovit širokou veřejnost. Docílit toho chce pomocí spotů v rádiích, která vysílají na území Jihomoravského kraje, a velkoplošných reklam v městských částech. Pomoct by měly i vylepené letáky v tramvajích a trolejbusech. „Dopravnímu podniku jsme dodali 100 kusů letáků, další mohou lidé najít v naší poradně Socio Info Point na Kolišti a v Informačním středisku magistrátu na Malinovského náměstí,“ řekl Koláčný. Město o akci informuje i na svých webových stránkách a postupně všechny dlužníky obesílá dopisem.

Milostivé léto se týká lidí s exekucemi na dluh u dopravních podniků, zdravotních pojišťoven, radnic, technických služeb či státních a polostátních firem, jako je ČEZ. Pokud ve lhůtě od 28. října do 28. ledna dlužníci splatí původní dlužnou částku neboli jistinu a odměnu 908 korun exekutorovi, úroky, penále a další platby se jim odpustí. Nesmějí být ale v insolvenci. V případě Magistrátu města Brna je evidováno 8849 exekucí, jejichž dlužníci mohou milostivého léta využít.

Reklama

Doporučované