Hlavní obsah

Brno chce postavit v lokalitě Sadová školu a školku odhadem za půl miliardy

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Brno plánuje v lokalitě Sadová stavbu základní školy s 18 třídami a školku pro 125 dětí. Součástí bude i zahrada a školní kuchyně s jídelnou. Odhadované náklady jsou 400 až 500 milionů korun.

Článek

Město na to chce získat dotace. V místě se podle primátorky Markéty Vaňkové (ODS) staví byty, ale chybí občanská vybavenost. Brno má skoro 140 školek a bezmála 70 základních škol.

Radní Brna dnes schválili zadání a podmínky urbanisticko-architektonické jednofázové užší projektové soutěže. Město ji vyhlásí v pátek. Vítěz by mohl být na konci května, poté bude následovat projektová dokumentace. Podle Vaňkové bude součástí návrhů i pojetí centrálního veřejného prostranství a parku. „Díky tomu na Sadové vznikne nové společenské centrum s veškerou nezbytnou vybaveností,“ uvedla Vaňková.

Pozemek při ulici Zaječí hora je podle Hladíka v návrhu nového územního plánu určený jako plocha veřejné vybavenosti, která umožňuje areálovou výstavbu. „Úkolem architektů bude navrhnout pětitřídní mateřskou školu pro 125 dět a základní školu s 18 kmenovými třídami. Velikost škol určuje predikce budoucí výstavby v lokalitě,“ řekl primátorčin náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL).

Školka musí mít podle něj možnost vstupu na zahradu. „Vzhledem k blízkosti parku by se účastníci soutěže měli zabývat také vazbou mezi parkem, školní zahradou a okolními plochami zeleně,“ uvedl Hladík. Součástí je vznik kuchyně a jídelny základní školy, která bude sloužit i školce. Celkově je území velké více než tři hektary.

Reklama

Související témata:

Doporučované