Hlavní obsah

Brno dá na opravu Měnínské brány a strážnice na Špilberku 90 milionů

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Brno opraví skoro za 90 milionů korun strážnici na Špilberku a Měnínskou bránu. Strážnice vykazuje statické poruchy a u brány řeší havarijní stav některých částí.

Článek

Radní souhlasili se zpracováním investičního záměru u strážnice, u brány už je hotový a rada ho schválila. Strážnice je poslední objekt, který nebyl při rekonstrukcích na Špilberku opravený. Podle primátorky Markéty Vaňkové (ODS) je poškozená fasáda, ve špatném stavu je také většina vnitřních i vnějších omítek, podlah, oken a i další části budovy, která nyní slouží správě hradu. Odhad ceny oprav je 40 až 45 milionů korun.

Přes 42 milionů by měla stát oprava Měnínské brány, která je jedinou dochovanou městskou branou v Brně. Její jádro pochází ze 13. století, kdy byla součástí městských hradeb. Nyní je pod správou Muzea města Brna, které ji využívá jako výstavní prostory. Od roku 1964 je také památkově chráněna. Od svého vzniku ale prošla mnoha přestavbami a rekonstrukcí na konci 70. let minulého století. „Plánovaná investice vychází z akutních potřeb a představuje řešení havarijního stavu některých částí budovy. Počítá se také se zásadnější rekonstrukcí výtahové šachty,“ řekla Vaňková. Podle ní průzkum odhalil vlhkost zdiva, ale i prosakující kanalizaci.

Po opravách se má přidat multimediální expozice, která má dokumentovat vývoj opevnění Brna. Její součástí má být 3D virtuální realita a případná počítačová hra s dobovou tematikou. V plánu jsou také výstavy dobových zbraní a stavebních či vojenských technik. „Záměrem oprav je zachovat stávající funkci objektu, tedy výstavní prostory s potřebným zázemím odpovídající nárokům a požadavkům kladeným na podobná místa ve 21. století,“ doplnil radní pro kulturu Marek Fišer (Piráti).

Reklama

Doporučované