Hlavní obsah

Brno hledá novou podobu Černovické pískovny. Soutěž o návrh parku začíná v pátek

Foto: Getty Images

Brno.

Reklama

Brněnský magistrát hledá v urbanistické a krajinářské soutěži budoucí podobu Černovické pískovny, kde žije několik desítek druhů ptáků včetně těch ohrožených. Architekti mají navrhnout vývojový scénář a parkové využití území.

Článek

Cílem je postupně otevřít okolí pískovny lidem, ale zároveň nevyhnat vzácné druhy ptáků. Město požaduje výhled ve dvou až čtyřech časových úsecích na příštích 50 let, při zohlednění požadavků na rekreaci i ochranu přírody. Městská rada tento týden schválila vyhlášení soutěže.

Soutěž se týká přibližně padesátihektarového území. V části se stále bude těžit písek a štěrkopísek, v části už začala rekultivace, případně zatím na obnovu a úpravu čeká. „Vzhledem k tomu, že se jedná o území, kde aktivně probíhá těžba, která bude v určité míře probíhat i nadále, bude jeho přeměna na park probíhat kontinuálně,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Areál pískovny je domovem více než 40 zvláště chráněných druhů ptáků, kterým se v místě daří. Prostor je pro veřejnost nepřístupný, díky tomu tam vznikla mozaika rozmanitých biotopů. Ochránit vzácné druhy je jednou z podmínek města pro urbanistické a krajinářské návrhy.

Divokou přírodu chtějí na místě zachovat i respondenti on-line ankety, kterou vypsala Kancelář architekta města Brna loni v lednu. Zapojilo se do ní téměř 600 lidí. Většina z nich by chtěla na místě pozorovat divokou přírodu. Jiní preferují vybudování pěší nebo cyklistické stezky, propojující jednotlivé městské části nebo například dětská hřiště.

Soutěž o nejlepší návrh začíná 7. ledna, potrvá do 8. dubna. V květnu by magistrát měl z návrhů vybírat ten nejlepší.

Reklama

Doporučované