Hlavní obsah

Brno koupí za 60 milionů areál nedostavěné chátrající polikliniky

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Brno od Správy železnic koupí za 60 milionů korun areál nedokončené chátrající železniční polikliniky. Plánuje tam protipovodňová opatření.

Článek

„Území je také součástí projektu nového brněnského nádraží, vznikne tam nová komunikace,“ řekl primátorčin náměstek Petr Hladík. Podle něj je připravený demoliční projekt areálu.

Radní dnes doporučili zastupitelům schválit chystané nabytí pozemků od Správy železnic. Rozsáhlý areál je podle města ruinou, protože mnoho budov bylo pouze rozestavěno jako například poliklinika, garáže nebo autodílny. Součástí je i nezastavěný pozemek. Město před dalším budováním plánuje demolice a sanaci pozemku.

Podle primátorky Markéty Vaňkové město usiluje o areál od roku 2015. „Nyní jsme dospěli k návrhu smlouvy se Správou železnic, kterou dle zákona posvětila i vláda České republiky. Oblast ve Štýřicích, která v tuto chvíli chátrá zcela nevyužita, je totiž klíčová nejen při budování protipovodňových opatření, ale i pro projekt nového brněnského nádraží,“ uvedla Vaňková. Současné nádraží už kapacitně nedostačuje, proto je v plánu stavba nového za desítky miliard v odsunuté poloze blíže k řece.

Podle Hladíka je už hotový demoliční projekt areálu, aby po nákupu mohla začít sanace a příprava na revitalizaci toku a údolí nivy v okolí Štýřického nábřeží. Kancelář architekta města zároveň připravuje další etapu protipovodňových opatření. „Plánujeme vybudovat přírodě blízká opatření a novou rekreační plochu pro obyvatele Brna. Součástí bude nová lávka přes řeku a lokální biocentrum v ochranném režimu,“ dodal Hladík.

Do území zasahuje i plánovaná přestavba železničního uzlu. „Bude se tam stavět nová komunikace, chodník a veřejné osvětlení. Vznikne i tramvajové kolejiště. Do budoucna se počítá se vznikem obchodů a služeb,“ doplnil radní pro majetek Róbert Čuma.

Reklama

Související témata:

Doporučované