Hlavní obsah

Cenu města Brna dostane 15 osobností. Mezi nimi Pithart i Krejčíková

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Politik Petr Pithart nebo tenistka Barbora Krejčíková dostanou Cenu města Brna pro rok 2021. Návrh na udělení ocenění 15 osobnostem dnes schválili brněnští zastupitelé.

Článek

Předávání cen je v plánu v únoru příštího roku, pokud to dovolí situace s ohledem na pandemii koronaviru.

Nejmladší oceněnou je tenistka Krejčíková, která letos vyhrála olympijskou čtyřhru v Tokiu a také triumfovala ve dvouhře i čtyřhře na grandslamovém turnaji Roland-Garros. Do roku 2017 ji trénovala wimbledonská šampionka a brněnská rodačka Jana Novotná, kterou město in memoriam ocenilo loni.

Za mezinárodní spolupráci je oceněný Petr Pithart, bývalý předseda vlády a předseda Senátu za KDU-ČSL a dlouholetý účastník česko-německé brněnské konference Dialog uprostřed Evropy o středoevropských vztazích. Dialog se od roku 2007 koná v Brně. Pithart je podle města nejvýznamnější osobností této mezinárodní aktivity, která dělá Brnu dobré jméno po celém světě. Cenu dostane i architekt Petr Hrůša, který se významně podílel na rekonstrukci Janáčkova divadla nebo Domu umění města Brna. Navrhl například parkovací dům Domini park v Panenské ulici.

Za obor společenských věd dostane cenu Jiří Hlušička, který se zasloužil o vznik druhého největšího muzea umění v Česku – Moravské galerie v Brně. Dalšími oceněnými budou například bývalý tajemník magistrátu Pavel Loutocký, novinář a publicista František Mikš, Martin Černohorský působící v oblasti přírodních věd nebo Alexandra Šulcová, která se věnuje experimentální farmakologii. Ocenění in memoriam získá i páter František Lízna. Byl brněnský jezuitský kněz, signatář Charty 77 a politický vězeň. Zemřel letos v březnu na covid-19.

Podle primátorky Brna Markéty Vaňkové (ODS) toho ocenění hodně dokázali, přesto jsou skromní lidé. „Je za nimi vidět úctyhodná profesní dráha, mezinárodní respekt i morální síla. Pracují v Brně a pro Brno, proto jsem ráda, že jim to město může udělením ceny vrátit a připomenout tak všem, jak skvělí lidé vedle nich žijí,“ uvedla Vaňková.

Reklama

Doporučované