Hlavní obsah

Extrémně teplé počasí přineslo na jižní Moravě rekordy na deseti stanicích

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Extrémně teplé počasí na přelomu roku už druhý den po sobě přepisovalo rekordní hodnoty na většině jihomoravských meteorologických stanic.

Článek

Nejvyšší teplota byla naměřena v Brodě nad Dyjí, a to 14,7 stupně Celsia, což je o 2,2 stupně více než v roce 1984. Většina dosavadních rekordů byla právě z tohoto roku, některé rekordy byly z roku 2007, ale například ve Strážnici padl rekord z roku 1936. ČTK to napsala Ivana Záluská z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Rekordy byly mnohde překonané poměrně výrazně, největší rozdíl byl proti poslednímu rekordu na stanici v Nemochovicích, kde bylo dnes 12,7 stupně, před 14 lety jen sedm stupňů. V Brně-Tuřanech bylo dnes 13,5 stupně, v roce 1984 to bylo 9,4 stupně.

Dále bylo rekordně teplo v Dyjákovicích, kde naměřili 14,3 stupně, v Pohořelicích bylo 14,1 stupně, v Lednici 14 stupňů, v Brně-Žabovřeskách 13,4 stupně, ve Strážnici a v Troubsku 13,2 stupně a v Ivanovicích na Hané 12,9 stupně Celsia.

Teplo, i když už ne tak velké, předpovídají meteorologové i na další tři dny. V neděli se mají nejvyšší teploty pohybovat mezi pěti až osmi stupni, v pondělí mezi osmi až 12 a v úterý mezi šesti a deseti. Od středy už se má ochlazovat a nejvyšší teploty by se měly pohybovat okolo pěti stupňů.

Reklama

Související témata:

Doporučované