Hlavní obsah

Fakultní nemocnice Brno zrekonstruovala psychiatrii za 680 milionů

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Terapie. Ilustrační foto.

Reklama

Fakultní nemocnice Brno dnes otevřela zrekonstruovanou psychiatrickou kliniku. Náklady byly 680 milionů a většinu pokryla dotace z Evropské unie. Práce začaly v roce 2019 a trvaly skoro tři roky.

Článek

Přednosta kliniky Tomáš Kašpárek uvedl, že díky rekonstrukci jsou nyní dvoulůžkové pokoje se sociálním zázemím namísto až šestilůžkových bez zázemí, rozšířil se prostor pro ambulantní služby. Přibylo zázemí pro terénní péči o pacienty v domácím prostředí nebo program s péčí o pacienty s hraniční poruchou osobnosti. Klinika má přes 100 lůžek, ročně pečuje o tisíce pacientů. Rekonstrukce se stala Stavbou Jihomoravského kraje roku 2021.

Otevření se kromě Kašpárka a ředitele nemocnice Iva Rovného zúčastnil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) a senátor Roman Kraus (ODS), který nemocnici v minulosti vedl. „Stavba je něco, co jsem netušil, že se může podařit. Pracovali jsme na tom dlouho a chtěl bych poděkovat hlavně personálu a pacientům, že to zvládli. Rekonstrukce byla za provozu a mnohokrát jsme provoz museli měnit v souvislosti s rekonstrukcí i s covidem,“ uvedl Kašpárek. Podle něj rekonstrukce zlidštila prostor. „Měli jsme dříve pokoje pro čtyři až šest lůžek bez sociálního zázemí. Nyní máme pokoje dvoulůžkové s vlastním zázemím a s možností výstupu na čerstvý vzduch,“ řekl Kašpárek.

Budova psychiatrie je z roku 1965 a postupně se stala nevyhovující. Základní myšlenkou bylo ponechat v co největší míře stávající pavilon G a rozšířit jej o dvojici nízkopodlažních budov, které vytvářejí zavřená atria. Díky pracím vzniklo podle nemocnice moderní a humánnější prostředí pro pacienty, které nabízí více možností terapeutických přístupů. Práce na budově skončily na přelomu roku, donedávna se ještě pracovalo na zahradě nebo hřišti. Náklady téměř půl miliardou pokryla dotace z Evropské unie, kolem 130 milionů bylo ze státního rozpočtu a asi 50 milionů na vybavení dala nemocnice.

Klinika má na šesti lůžkových odděleních 109 lůžek. Po rekonstrukci se rozšířil prostor ambulancí a také se zlepšily služby. Podle Kašpárka přibylo Centrum duševního zdraví, které nabízí zázemí pro terénní péči o pacienty v domácím prostředí. Vznikl i ambulantní program pro terapii pro pacienty s hraniční poruchou osobnosti. Zvětšily se i prostory pro ergoterapeutické dílny, kam patří například kuchyň.

Reklama

Doporučované