Hlavní obsah

Fakultní nemocnice vybuduje v Brně-Bohunicích nové spánkové centrum

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Fakultní nemocnice Brno (FN Brno) vybuduje během jara nové spánkové centrum v Bohunicích, které se bude věnovat poruchám spánku. Fungovat by mělo od léta. Centrum bude v ulici Netroufalky, kde byla dříve mateřská škola.

Článek

Komplexní centrum by se zároveň mělo stát referenčním centrem České společnosti pro výzkum spánku a spánkovou medicínu a také centrem pro další vzdělávání lékařů.

Nemocnice má sídlo v Bohunicích. „Snažíme se efektivně využít všechny prostory. Chceme, aby spánkové centrum bylo co nejblíže centru lékařů, a tohle místo se nám zdálo ideální,“ uvedla mluvčí nemocnice Veronika Plachá.

Centrum se bude skládat z lůžkové části, kde bude šest lůžek, pomocí kterých budou zdravotníci stanovovat diagnózu. „Druhou částí bude ambulantní trakt, kde kromě neurologů, kardiologů a pneumologů budeme mít v týmu kolegy z oboru psychologie, zubního lékařství nebo například fyzioterapie. Chybět nebudou ani ORL lékaři se zkušenostmi s dětskými pacienty a pediatři,“ uvedl zdravotnický náměstek FN Brno Ondřej Ludka.

V České republice je podle nemocnice center věnujících se poruchám spojených se spánkem málo. „Lidé tak musí čekat na vyšetření tři až 18 měsíců podle toho, ve kterém kraji žijí. Například v Belgii, která má přibližně stejně obyvatel jako Česká republika, mají 12 multidisciplinárních center. Polovina z nich je schopná diagnostikovat a léčit děti. V ČR máme taková centra pouze dvě,“ uvedla Plachá.

Podle Ludky se dosud v nemocnici věnovala poruchám spánku neurologická klinika a klinika nemocí plicních a tuberkulózy. „V současné době bychom rádi v nemocnici postupně společně vybudovali Komplexní centrum spánkové medicíny, které by poskytovalo péči pacientům se všemi typy poruch spánku,“ řekl Ludka.

Reklama

Doporučované