Hlavní obsah

Filharmonie Brno nastudovala Kabeláčovu vokální symfonii beze slov

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Filharmonie Brno nastudovala náročnou a zřídka uváděnou Symfonii č. 5 Miloslava Kabeláče se sólovým sopránovým partem.

Článek

Přestože jde o vokální symfonii, nezazní jediné slovo - skladatel využil ženský hlas jako neartikulovaný instrument. Program doplní symfonie Dmitrije Šostakoviče, v jeho díle také pátá v pořadí.

„Jedná se o skladby beze slov, které ovšem ve své době ‚řekly‘ vše a nenechávají člověka chladným dodnes,“ uvedl v tiskové zprávě dramaturg Vítězslav Mikeš.

V první půli večera zazní Kabeláčova symfonie, sopránový part přednese Jana Šrejma Kačírková. „Je to obrovská výzva, nesmírně náročný part, ve kterém se člověk nemůže opřít o jediné slovo. O to těžší je pochopitelně dát skladbě výraz, jaký autor zamýšlel,“ popsala sopranistka, která je držitelkou několika prestižních ocenění, včetně dvou cen Thálie.

Filharmonie Brno v posledních letech zařazuje Kabeláče do programu pravidelně, úspěch sklidila například jeho Symfonie č. 8 Antifony na Moravském podzimu před pěti lety. „Je to autor, který teprve čeká na své objevení. Podobně jako třeba Jan Novák, kterého také uvádíme pravidelně. Oba patří ke klíčovým postavám české hudby 20. století, ale jsou hraní pohříchu málo. Oba je pojí také jejich neústupnost režimu, zásadovost, kterou nikdy neporušili,“ uvedl Mikeš.

Druhá půle večera patří Symfonii č. 5 d moll Dimitrije Šostakoviče z roku 1937. Skladba vyjadřuje atmosféru doby stalinských čistek, prodchnuté strachem a smutkem. Šostakovič se podle svých memoárů snažil napsat rekviem za všechny trpící, mrtvé a umučené.

Koncert z Kabeláčova a Šostakovičova díla se měl uskutečnit už v minulé sezoně, kvůli pandemii přichází na řadu až nyní. Totožný program Filharmonie Brno odehraje ve čtvrtek a pátek v Janáčkově divadle. Vstupenky lze zakoupit na webu filharmonie-brno.cz, v předprodeji v Besední ulici, případně na místě před začátkem koncertu.

Reklama

Doporučované