Hlavní obsah

Filharmonie Brno ve světové premiéře uvede Nejtkovy Sklepní skici

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Filharmonie Brno na čtvrtek připravila světovou premiéru skladby Sklepní skici českého skladatele Michala Nejtka. Napsal ji přímo pro brněnský orchestr na popud šéfdirigenta Dennise Russella Daviese.

Článek

Skladba měla zaznít poprvé už loni v červnu, tehdy ale premiéru zhatila pandemie koronaviru. Ve čtvrtek a poté znovu v pátek ji v programu doplní ještě skladby Johannese Brahmse a Samuela Barbera, oznámila ČTK mluvčí filharmonie Kateřina Konečná.

Sklepní skici tvoří pět vět, významný part náleží klavíru. Nejtek jej psal pro Nikol Bókovou. „Part se většinou drží not, aby v polovině skladby náhle začal improvizovat na předchozí materiál – jako by remixoval odeznělou hudbu. Od tohoto momentu se začínají vracet v různých konstelacích a variantách již použité motivy, skladba se vrací sama k sobě, na začátek – ale konec je přesto jiný,“ popsal Nejtek.

Skladatel spolupracoval s Filharmonií Brno už v roce 2014, kdy pro ni vytvořil orchestrální aranžmá alba Co znamená vésti koně skupiny The Plastic People of the Universe. Filharmonici dosud s undergroundovou kapelou vystupují, naposledy v sobotu v broumovském klášteře.

Čtvrteční a páteční program tvoří hudba od 19. do 21. století. Brahmsovy Variace na Haydnovo téma se opírají o nosný motiv, který Brahms mylně připisoval Josephu Haydnovi. Téma postupně prochází osmi nápaditými, kompozičně vybroušenými proměnami. Barberův Violoncellový koncert je považovaný za jednu ze stěžejních skladeb pro cello napsaných ve 20. století. Zazní v podání Matta Haimovitze.

Oba koncerty, které povede šéfdirigent Davies, začínají v 19:00 v Besedním domě. Návštěvníci se musejí prokázat platným dokladem o ukončeném očkování nebo prodělané nemoci. „Rozhodli jsme se vyjít vstříc těm, kteří už svoje vstupenky mají, ale některou z podmínek nemohou splnit. Nabízíme jim vrácení vstupného, o které je potřeba požádat nejpozději v den konání koncertu do 12:00,“ uvedla ředitelka filharmonie Marie Kučerová. Nabídka platí jen po dobu trvání vládního opatření.

Reklama

Doporučované