Hlavní obsah

FN Brno provedla na centrálních sálech za 30 let tři čtvrtě milionu operací

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Centrální operační sály ve Fakultní nemocnici Brno letos slaví 30 let. Za tu dobu tam lékaři provedli tři čtvrtě milionu výkonů, řekl dnes ČTK primář sálů Tomáš Svoboda.

Článek

První rok provedli zaměstnanci 3000 operací, nyní je jich ročně kolem 30 000. Sálů je 27 a za třicetileté období pamatují několik úprav včetně rekonstrukcí za stovky milionů. Působí na nich deset chirurgických oborů jako například chirurgie klasická, hrudní, břišní, ale i neurochirurgie nebo ortopedie.

Lékaři v sálech poprvé operovali roce 1992. „Před třiceti lety byly považované za moderní. Ale doba jde rychle kupředu mílovými a technologie zastarává. Co bylo moderní třeba před dvěma lety, to už dnes nestačí,“ uvedl Svoboda. Proto se sály v několika etapách dočkaly rekonstrukcí za stovky milionů korun. „K úplné rekonstrukci nám zbývají čtyři sály. Ale zatímco před pandemií vyšla rekonstrukce jednoho na 30 milionů ve stavební části bez vybavení, nyní to bude trošku víc,“ očekává Svoboda vzhledem k růstu cen stavebních materiálů.

Na operačních sálech působí asi 180 pracovníků. „Část jsou sestry instrumentářky, pak sestry anesteziologické a pomocný personál jako sanitáři a sanitářky, bez kterých si neumíme chod operačních sálů představit. Vždy jsme byli soběstační, ale v době covidu někteří odešli, proto bychom rádi přilákali i nové pracovníky,“ řekl Svoboda.

Na sálech působí deset chirurgických oborů od hrudní chirurgii přes neurochirurgii až po ortopedii. „Máme dvě velká centra, a to traumatologické a popáleninové. Proto jsou tyto specifické výkony stahované do naší nemocnice,“ řekl primář.

Některé zákroky trvají krátce, jiné jsou na mnoho hodin. „Například plastičtí chirurgové to někdy mají na celý den. Každý obor se může pyšnit výjimečnými výkony. Přesto je každá operace náročná. Když si člověk představí, že má na svědomí zdraví pacienta, každá operace je důležitá, ať je krátká, nebo dlouhá. Čas nehraje roli, nejdůležitější je, aby operace dopadla dobře a pacient měl prospěch,“ zdůraznil Svoboda.

Reklama

Doporučované